Српска ће повући и сав новац који даје за заједничке органе БиХ

Srna
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће, послије сједнице Народне скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности, на дневни ред прво доћи питање имовине, те да ће Српска, када се уреде ствари, сав новац који даје за заједничке органе БиХ, око 130 милиона евра, повући у Републику Српску.


Када је ријеч о питању војске БиХ, Додик је навео да она може да остане "парадна организација са 3.000 до 4.000 припадника".

"Ако неко жели да ствари учинимо функционалнијим, ми смо расположени. Али немамо расположења да останемо заглибљени у постојеће стање", рекао је Додик за "Политику".

Што се тиче одузимања надлежности, Додик је навео да је то био терор, те напоменуо да Устав не наводи да је БиХ надлежна за одбрану, фискални систем, судове, правосуђе.

"Све смо евидентирали и кренули у посао чији циљ може да се искаже лако разумљивом поруком да ми не желимо никакву другу БиХ изван оне која је предвиђена дејтонским Уставом", нагласио је Додик.

Он је рекао да би се прво на реду могло наћи питање имовине, јер Уставни суд нема право да утврђује власништво, пошто је то ријешио Дејтонски споразум.

"Све вријеме блефирају и покушавају нешто да измувају у вези са имовином. Када су изгубили живце, упрегли су Уставни суд да одлучи да шуме и пољопривредно земљиште нису власништво Српске. А сви су свјесни да је то имовина ентитета", рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска донијети законе који ће потврдити да је Република Српска власник /те/ имовине на својој територији.

"Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо то питање и ријешимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Српској. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату", рекао је Додик.

Коментаришући оптужбе да он "поткопава" Дејтон, Додик је рекао да све што ради јесте одбрана Дејтонског споразума, али да у Српској нису ни наивни, ни брзоплети, додајући да постоје можда и неке ствари на нивоу БиХ које не морају да се "дирају", али да ће се неке друге рјешавати одмах.

"Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо ријешити брзо. Као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ. Такав савјет биће ускоро успостављен у Српској. Постојећи са нивоа БиХ биће проглашен као неважећи за судство у Српској", рекао је Додик.

Он је појаснио да ће тај новоформирани савјет у Републици Српској имати овлашћења да именује судије и тужиоце у Српској, што је потпуно логично, те да ће можда тај савјет да бира носиоце правосудних функција, а да их парламент потврђује, као у неким европским земљама.

"Да ли је то мало за почетак? А то ће бити завршено", рекао је Додик.

Када је ријеч о војсци, те Обавјештајно безбједносној агенцији /ОБА/ и Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, Додик је рекао да у погледу Сипе и ОБА нема ништа осјетљиво, те да ће се спремити закони и нормативне припреме, одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама, а што се тиче војске Српска ће покушати да разумије тренутак, јер постоје многи који говоре да је то проблематично.

"Па и нама је проблематично. Ето, нека се преполове војни потенцијали, смање трошкови, како би тај новац усмјерили на ентитетске рачуне да рјешавамо социјална питања. Нека остане парадна организација са три до четири хиљаде припадника. Никада није касно да се тога ријешимо", рекао је Додик.

Он је додао да су за Српску сада важније животне ствари, иако се нико неће авантуристички односити ни према индиректним порезима, који су већ раније наплаћивани у Републици Српској и није било проблема.

Што се тиче примједаба да Српска није у буџету предвидјела новац за плате запослених из Српске у заједничким органима, Додик је рекао да Српској за преузимање око 7.000 запослених треба око 130 милиона евра.

"Толико и дајемо за заједнички буџет. Када уредимо ствари, прво ћемо тај новац повући у Српску. Зар неко мисли да ћемо ми извући надлежности, а новац који Српска даје за заједничке органе оставити у Сарајеву?", упитао је Додик.

Коментаришући примједбе неких зашто су усвојене само информације, а не и закони о враћању надлежности, Додик је рекао да сви имају прилику да понуде законе, али то не раде.

На констатацију да ће отпор за планове Бањалуке бити велики, Додик је рекао да су он и предсједник Српске Жељка Цвијановић обилазили важне свјетске адресе, пошто је на помен шта Српска намјерава да ради "скочио цијели свијет".

"Десетине састанака је обављено. Идемо полако, смањили смо притисак, пријатељима смо указали на проблеме које имамо", рекао је Додик, те подсјетио да су Њемачка и Холандија предлагале санкције за њега и прије сједнице /парламента Српске/, али да су то пријатељи Републике Српске одбацили, а сада све више њих каже да су санкције глупост.

Он је навео да се, ипак, многе ствари нису промијениле у довољној мјери, те да би волио да је Њемачка на страни Српске, тачније на страни истине, Устава и Дејтона.

"Лако је овдје бити против Устава, волио бих да видим да се у својој земљи тако односе према Уставу. Шта друго закључити него да им одговара нестабилност, како би из тога добили још квалитетних радника са ових простора, у које /раднике/ нису ништа уложили", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, када Српска каже да неће сабирне центре овдје, онда у Српској нису "добри момци", јер се не уклапају у њихове планове и амбиције, јер бране своје.

"Они овдје имају своје сараднике, гледам лидера СДС-а Мирка Шаровића који је на сједницу /парламента Српске/ дошао да би рекао неколико реченица о рату, како би западни медији могли да га цитирају, да су потези Скупштине увод у рат. Онда оде са /лидером ПДП-а/ Браниславом Бореновићем на телевизију, у емисију у коју се телефоном укључио Бакир Изетбеговић да им захвали што су били досљедни и похвали их што су напустили парламент", истакао је Додик.

Додик: Законом прописати да је имовина у РС њено власништво

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донијети закон и прописати да је државна имовина у Српској њено власништво, као и рјешења да судије и тужиоце бира Скупштина Републике Српске, те да не жели никакву БиХ, сем дејтонске.

"Отимања наших надлежности су догађаји из прошлости које смо јако тешко 'гутали'. Амбијент је био неповољан за нас", рекао је Додик за "Политику".

Он је додао да је развлашћивање Републике Српске пратило сатанизовање Срба и Српске.

Подсјетивши на вријеме када је Српска губила овлашћења, Додик је навео да је то био мучан период, у којем је створена слика да је било пожељно казнити Србе одузимањем права.

"Знали смо да трпимо неправду. Само наша предана борба онемогућила их је да све доведу до краја. Сад је дошло вријеме да кажемо - господо, хоћемо Устав", истакао је Додик.

Говорећи о усвојеној Декларацији о уставним принципима и информацијама о враћању надлежности, он је навео да није од јуче политичка борба Српске за надлежности и права која је добила Дејтонским споразумом.

"Тим активностима посвећени смо годинама и стално тражимо разговоре", рекао је српски члан Предсједништва.

Додик је истакао да битка за Устав не може да се сведе на посљедњу сједницу парламента.

"Петнаест година се носимо са ригидним интервенционизмом. Изузимане су нам надлежности и угрожавана је наша аутономија", подвукао је Додик.

Он је навео да је масовнији пренос надлежности Српска успјела да заустави 2006. године, али да се "главе у Сарајеву нису охладиле".

"Наставили су са покушајима. Успјели смо тих година да депласирамо високог представника, али су наставили преко Уставног суда БиХ", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је и тада Српска најављивала и знала да ће доћи тренутак када ће затражити и узети оно што јој припада и што јој је дао Устав.

"Без овлашћења нисмо остали кроз фер процесе", рекао је Додик. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана