Србин ће бити на челу Савјета министара

Жељка Домазет
Србин ће бити на челу Савјета министара

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су сви који су присуствовали јучерашњим консултацијама са члановима Предсједништва о приједлогу за предсједавајућег Савјета министара сагласни да он треба да буде Србин, истакавши да је СНСД предложио Зорана Тегелтију као кандидата за ту функцију.

- Мислим да су сви сагласни да предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и да се у том погледу окупи скупштинска већина која се манифестовала око избора колегијума Представничког дома Парламента БиХ - рекао је Додик и додао да СДА и још неки сматрају да треба проширити ту већину. Истакао је да преостаје да Предсједништво на сједници, вјероватно идуће седмице, донесе коначну одлуку о кандидату и да су створени услови да се именује Тегелтија, али да о томе мора постојати формална одлука Предсједништва.

Састанке са представницима странака које имају своје посланике у Представничком дому Парламента БиХ у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву сазвао је Додик, а присуствовали су им и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Делегацију СНСД-а чинили су потпредсједници те странке Небојша Радмановић и Никола Шпирић, те члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац, који је истакао да постоје различита становишта између СНСД-а и бошњачких политичких структура кад је ријеч о динамици именовања предсједавајућег и чланова Савјета министара.

Предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије Слободан Протић истакао је да је СП дао пуну подршку Додику за кандидатуру Тегелтије.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је став ове странке да предсједавајући Савјета министара треба да буде из српског народа, додавши да је СДС отворен за сарадњу са свим странкама из РС у Представничком дому.

Функционер ПДП-а Ненад Вуковић изјавио је да је ПДП на консултације дошао спреман да чује приједлог да Тегелтија буде предсједавајући Савјета министра.

Делегацију СДА предводио је Бакир Изетбеговић, који је истакао да треба сачекати са формирањем власти док Централна изборна комисије не донесе одлуку о начину попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ.

Казао је да се тренутно наговјештава коалиција побједничких странака СДА-СНСД-ХДЗ БиХ, али да сматра да је ту потребан и четврти партнер.

- По мени, то су љевичарске странке - ДФ, Наша странка и СДП - рекао је Изетбеговић.

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић изјавио је да се ова странка противи формирању Савјета министара прије одлуке о попуњавању Дома народа Парламента ФБиХ.

Лидер СББ-а БиХ Фахрудин Радончић каже да се залаже да се Савјет министара формира тако што ће “именовани предсједавајући добити 35 дана”, чиме ће бити омогућено да се у ФБиХ направе већине.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић оцијенио је да постоје сви предуслови  да Савјет министара буде формиран до краја јануара идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана