Срби остају без мјеста директора СИПА?

Жељка Домазет
Срби остају без мјеста директора СИПА?

Сарајево - Именовање новог директора Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ је одгођено да даљег након пријаве да неко од кандидата испуњава услове за пензију, а то би, тврде саговорници “Гласа Српске”, могло да закомпликује рад те агенције, али и остави Републику Српску без иједне челне позиције у безбједносном сектору на нивоу БиХ.

Актуелном директору СИПА Перици Станићу мандат истиче 5. новембра, због чега је и расписан нови конкурс, а Независни одбор Парламента БиХ започео је процедуру именовања новог челника. На конкурс је стигло укупно пет пријава, а утврђено је да четири кандидата испуњавају услове. То су, уз Станића, који је поново конкурисао, и бивши директор СИПА Горан Зубац, актуелни директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум те полицијски службеник из Требиња Жарко Лакета, а одбачена је пријава полицајца из Бањалуке Његоша Јовановића.

Ситуација је закомпликована у понедјељак, када је Независни одбор прекинуо сједницу и затражио додатне информације, на које, према тврдњама појединих саговорника “Гласа Српске” немају право.

Из одбора је, прије сједнице, речено да ће након интервјуа са кандидатима сачинити ранг-листу и прослиједити је министру безбједности БиХ, који именује директора СИПА, али је на изненађење многих објелодањено да су у петак добили пријаву да неки од кандидата испуњавају услове за пензију.

Замјеник предсједавајућег Независног одбора Енес Обралија саопштио је након прекинуте сједнице да је неопходно утврдити додатне чињенице у поступку избора директора те потврдио да су сви интервјуи обављени.

- Сједницу ћемо наставити након што добијемо неке одговоре. Примили смо представку у којој је наведено да је Независни одбор спреман да свјесно крши законе фаворизујући једне, а занемарујући друге кандидате, који наводно испуњавају услове за пензију. Донијели смо закључак да ћемо за сва четири кандидата провјерити да ли неко испуњава услове за пензију - рекао је Обралија.

Правни стручњаци, с друге стране, тврде за “Глас Српске” да је Независни одбор изашао из оквира прописаног законом.

- Одбор је приликом конкурсне пороцедуре морао навести и то ако су године стажа услов за позицију директора, а то у претходним конкурсима за ову и друге челне полицијске позиције на нивоу БиХ није навођено нити је тражено да се доставе подаци о годинама стажа - тврди саговорник “Гласа Српске”.

Констатује да би се ствар у вези са избором директора могла претворити у тракавицу, да кандидати покрену судски спор и да се цијела ствар вуче у недоглед. С друге стране, СИПА би могла остати без директора.

- Ако актуелни директор испуњава услове за пензију и одлучи да напусти челну позицију СИПА, Република Српска би практично дошла у ситуацију да на челној позицији у безбједносном сектору нема свој кадар. Тада би том агенцијом руководили Хрвати и Бошњаци до избора директора - казао је наш саговорник.

“Није трагедија”

Перица Станић је након разговора са члановима Независног одбора рекао да је интервју прошао коректно и да искусни људи сједе у том одбору.

- Ако будем поново изабран за директора биће ми част, а ако не будем, неће бити никаква трагедија - кратко је рекао Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана