Шокантан потез агента Савјета министара пред судом у Стразбуру: Србе ставила у фусноту

Дарко Момић
Шокантан потез агента Савјета министара пред судом у Стразбуру: Србе ставила у фусноту

Бањалука - “Срби су етничка група чији припадници могу бити поријеклом из Србије или из других бивших саставних република СФРЈ, укључујући и Босну и Херцеговину. Назив 'Србин' (на енглеском 'Serb' и као именица и као придјев) обично се користи када се мисли на припаднике етничке групе, без обзира на њихово држављанство и треба га разликовати од назива 'Србијанац' који обично означава држављане Србије.”

Ово се наводи у преводу пресуде Европског суда за људска права из Стразбура у предмету “Фата Орловић против БиХ” и то у фусноти, што је према ријечима правног представника Републике Српске Слободана Радуља незабиљежено у правосудној пракси. Радуљ каже да није могао себи да дође од чуда и запрепашћења када је из Канцеларије агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Белме Скалоњић добио пресуду.

- Прво што упада у очи је да пресуда почиње тврдњом о сребреничком геноциду, што нема апсолутно никакве везе са предметом. Друго, за 35 година, колико сам провео у правосуђу, никада нисам видио пресуду са фуснотом. Ни у домаћем, ни у страном правосуђу. И треће и најважније, фуснота не постоји у оригиналној пресуди на енглеском језику, што је посебно шокантно, јер се поставља питање ко је то у Канцеларији агента БиХ за заступање пред судом у Стразбуру себи дао за право да оцјењује ко су и шта су Срби - каже Радуљ.

Он истиче да ће тражити образложење од Канцеларије, као и да би већ данас требало да се састане са представницом српског народа у тој институцији Вањом Бјелица-Путина.

- Свакако ћу тражити образложење од агента, али оригиналну пресуду сам дао на превод овлашћеном судском вјештаку. Напросто не могу да вјерујем да је неко био толико дрзак да уради овако нешто. До сада смо били босански Срби, а сад смо постали етничка група, али у пежоративном значењу - каже Радуљ.

Он додаје да је за ово понижавање Срба одговоран агент БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Белма Скалоњић, истичући да не вјерује да је фуснота случајни лапсус.

- Прије бих рекао да је то свјесна намјера неких кругова да Србе од конститутивног народа претворе у мањинску етничку групу у БиХ, што је на трагу недавне декларације СДА - каже Радуљ.

Агент БиХ јуче је била недоступна, а Радуљ подсјећа и на њену самовољу и одлуку да се не жали на пресуду, иако за то није тражила ни мишљење, а камоли сагласност Републике Српске.

- Њено образложење да нису испуњени предуслови да се упути захтјев да Велико вијеће суда у Стразбуру размотри пресуду је несувисло, јер о томе да ли су испуњени критеријуми и да ли ће предмет пред Велико вијеће одлучују петорица судија, а не агенти појединих земаља - каже Радуљ.

Рок до 1. априла

У образложењу пресуде се наводи да тромјесечни рок за њено извршење почиње да тече 1. јануара 2020. године. То значи да црква у Коњевић Пољу мора бити измјештена са земљишта Фате Орловић најкасније до 1. априла наредне године.

- Републике Српска апсолутно не бјежи од спровођења пресуде, али вјерујемо да неће бити посљедица уколико се због лоших временских прилика и чињенице да се то мора урадити изван грађевинске сезоне буде каснило са извршењем пресуде - каже Слободан Радуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана