Шмит у Доњој Градини: Никад више Јасеновац, никад више Сребреница, никад више Аушвиц

Агенције
Шмит у Доњој Градини: Никад више Јасеновац, никад више Сребреница, никад више Аушвиц

ДОЊА ГРАДИНА - Кристијан Шмит, којег Српска не признаје за високог представника у БиХ, данас је у Доњој Градини одао почаст свим жртвама у логору Јасеновац, те поручио "Никад више Јасеновац, никад више Сребреница, никад више Аушвиц".

Шмит је, наиме, за Нову БХ говорио о овом, али и политичкој ситуацији у БиХ. Рекао је, између осталог, да сматра да има доста осјећаја туге и неправде.

"Сјећамо се тих жртава. Било је трагедија. Позвао бих све нас да сагледамо све трагедије. Управо смо јуче и током неколико посљедњих дана имали расправе о трагедији у Сребреници, о рату од 1991. до 1995. године, и о геноциду. Ово што се овдје догодило дио је дешавања из Другог свјетског рата, те агресије. Држава из које долазим, моја земља, мора такође преузети одговорност за историјску ситуацију, заједно са другим Европљанима, тако да из овога можемо једино извући поуку која гласи: никад више. Никад више Јасеновац, никад више Сребреница, никад више Аушвиц", рекао је Шмит, преноси Н1.

Шмит је данас ненајављено дошао на Козару, потврђено је РТРС-у у Меморијалном музеју на Мраковици.

Шмит се, додаје се у тексту, кратко задржао у Меморијалном музеју, положио вијенац и отишао у правцу Градишке.

Из МУП-а Републике Српске, додаје РТРС, нису жељели да коментаришу његову посјету, "с обзиром да се ради о грађанину, а не званичнику чија би посјета требало да буде најављена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана