Скупштина Сребренице писала УН-у: Срби су најстрадалнији народ у Европи

Танјуг
Скупштина Сребренице писала УН-у: Срби су најстрадалнији народ у Европи

СРЕБРЕНИЦА- Скупштина Општине Сребреница упутила је писмо Генералној скупштини Уједињенх нација поводом најављеног усвајања Резолуције о Сребреници у којем се истиче да је ријеч о "једностраној и навијачкој одлуци" која, како истичу, не доприноси међунационалним односима.

Писмом се ГС УН позива да резолуцију усмјери ка  равномјерном приступу жртвама у протеклом рату (1992 – 1995) у Сребреници, а тиме и у БиХ.

Иако је, поручују, српски народ најстрадалнији у Европи, посебно током 20. вијека, у коме је донио слободу многим другим народима на Балкану, његова жртва је чест разлог за тоталну сатанизацију.

Слободарске идеје су и биле разлог за дискриминацију од оних сила којима се стајало на пут хегемоније.

Српски губици у Балканским ратовима износили су преко 100.000 становника, губици у Првом свјетском рату премашују бројку од 1.300 000 становника, а то је једна трећина од укупног становништва, а чак 60 посто мушке популације.

У Другом свјетском рату извршен је геноцид над српским становништвом. Само у логору НДХ Јасеновац, на најсвирепији начин убијено је око 700 000 цивила, а на осталом дијелу Југославије побијено је око 500 000 Срба. То је укупно око 1.300 000 становника, наводи се у писму.

У рату од 1992. до 1995. године погинуло је око 30.000 Срба, а у Сребреници и околини око 3.500 Срба. Ако се овим бројкама додају губици у Хрватској током НАТО агресије дође се до податка да су Срби у двадесетом вијеку имали застрашујуће губитке које није претрпио ниједан народ у Европи.

"Ако посматрамо подручје Сребренице, оно се од 1995. године посматра као подручје на коме су најважније муслиманске односно бошњачке жртве. Овако се не гради БиХ која би, ако жели да буде држава, требало да има равноправан приступ свим жртвама бошњачким и хрватским и српским. О овој теми немогуће је наћи саговорник у другим народима", стоји у писму у којем се поручује:

"Ми који живимо у Сребреници најбоље знамо шта се збивало у трагичном рату у БиХ".

У обраћању ГС УН, поручују такође да се "овако не може опрати савест и избрисати историја. Могу се само погоршати међунационални односи због једностраних и навијачких одлука”, преноси Н1 тв..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана