Силајџићеви тајкуни власници телевизија ТВ1 и К1

Свјетлана Тадић
Силајџићеви тајкуни власници телевизија ТВ1 и К1

СAРAЈЕВО - Један од власника телевизије ТВ1, која треба ускоро да почне са радом, Емир Кечо, богати приватник из Мостара који живи у Русији, посвађао се са другим сувласником ове медијске куће Сафетом Оручевићем и у септембру покреће своју комерцијалну ТВ станицу К1, пренио је сарајевски портал depo.ba.

- Сафет Оручевић је, осим партнерства са Санелом Џенкинс, имао и трећег играча у пројекту ТВ1, Емира Кечу, али је у посљедњој фази развоја пројекта дошло до "пуцања" сарадње - написао је тај портал у суботу. Индикативно је да је већ у недјељу објавио исправљени текст из којег је избрисао име Оручевића, измијенио текст, а наслов није више био "Сафин ТВ1 против Кечиног К1" него само "ТВ1 против К1"?!

Кечо је прије неколико година инвестирао велики новац у телевизијску опрему и модеран студио кроз продукцијску кућу "Solid State Production". Управо је та опрема требало да послужи као основа за развој ТВ1, док други дио опреме долази из Оручевићеве РТВ Мостар, која се по плану утапа у ТВ1.

Осам кључних новинара и уредника ФТВ-а дало је отказе и затражило споразумни раскид радног односа, а у петак је  са мјеста шефа деска Информативног програма ФТВ-а смијењен Сањин Бећирагић, новинар магазина "60 минута".

Већина њих одлази на нову телевизију ТВ1 и то: уредник Фахрудин Ђапо, уредници и водитељи Дневника и вијести Николина Вељовић, Иван Струкар, Aдиса Руждић, Огњен Благојевић, Јаков Aврам и један од најбољих репортера Синан Шарић. ФТВ напушта и уредник Дневника Мерсиха Новалић, која одлази за портпарола МУП-а ФБиХ.

Раније је са мјеста уредника ИП ФТВ-а смијењена Душка Јуришић, која већ мјесецима не долази у зграду Федералне телевизије јер јој је укинута и емисија. A ФТВ је у тишини напустила и шеф забавног програма Исмета Дервоз-Крвавац.

Сједиште нове ТВ1 је у вили Парк на Ченгић вили у Сарајеву, а већ је извјесно да ће политичка оријентација ове телевизије бити наклоњена Странци за БиХ Хариса Силајџића, чији је Сафет Оручевић близак пријатељ.

Свој прелазак на ову телевизију потврдио је раније и Сенад Хаџифејзовић, али и  уредник Оручевићевог магазина "БХ Дани" Сенад Пећанин. Извори блиски ФТВ-у наводе да је трансфер Пећанина неизвјестан, јер је већ успио да се посвађа са будућим главним уредником ТВ1 Фахрудином Ђапом.

У ФТВ-у је послије одласка уредника и новинара стање хаотично. Извори блиски  новинарима који одлазе наводе да су се на тај корак одлучили јер нису могли да трпе притисак СДП-а БиХ на ову медијску кућу, а све због страха од бројних афера везаних за ту странку, попут афера "рекет" и "Бошњачки институт", посебно послије најновије афере "ХТ Мостар", у којој је управо преко ФТВ-а опрано и нестало десетине милиона марака.

У пријави дионичара "ХТ Мостар" за проневјеру 100 милиона КМ из те фирме наводе се и бивши предсједник УО ФТВ-а Славо Кукић, те новинари Бакир Хаџиомеровић, Звонимир Јукић и смијењени Бећирагић.

Иако сарајевски медији наводе да је Бећирагић смијењен јер је лобирао за прелазак новинара са ФТВ на ТВ1, извори у "сивом дому" истичу да се то догодило јер је Бећирагић годинама "рекетирао" пословне људе плашећи их објављивањем компромитујућих материјала у "60 минута" ако не буду пословали са маркетиншком фирмом његове супруге.

- У петак је директор Џемал Шабић ушао у деск и рекао Бећирагићу пред свима: Смијењен си, изгубио си повјерење менаџмента. Сви су годинама знали шта Бећирагић ради, знали смо да су новинари "60 минута" стамбене кредите вратили за двије-три године, да возе најбоље аутомобиле, да су пуни пара и да то није могло од плате. Није нам јасно једино зашто је тек сада, када су људи сити свега одлучили масовно да напусте ФТВ, Шабић реаговао и по чијој инструкцији је то урадио - каже тај извор из ФТВ-а.

Из ФТВ-а је потврђено у суботу касно увече да је разријешен уредник деска, та да је до "кадровске прерасподјеле дошло је зато што ће, према новом Статуту, ФТВ убудуће радити са четири до пет уредника деска".

Сафет Оручевић

Сафет Оручевић власник је, поред дијела ТВ1, и сарајевског магазина "БХ Дани". Власник је фирме "Биз медиа" Мостар, која је власник РТВ Мостар, портала бизнис.ба и енергетика.ба, а према непровјереним информацијама, стоји и иза портала svevijesti.ba.

Некадашњи присан пријатељ Изетбеговића, сада је одани човјек Хариса Силајџића. Оручевић је у рату и послије њега био градоначелник бошњачког дијела Мостара и апсолутни господар тог дијела града. 

"Слободна Босна" писала је раније да је Оручевић био ситни криминалац средином седамдесетих година, да је имао своју банду и харао Мостаром.

- Пљачкали су станове, крали накит, скупоцјене гоблене и слике, новац. Са Оручевићем је у тадашњим походима харала и пљачкала и извјесна Мостарка Маја Звонић, која је, гле чуда, данашња супруга Хариса Силајџића. Маја Звонић-Силајџић данас, као супруга државника Силајџића, живи у луксузној вили у Истанбулу, писала је "Слободна Босна".

 Емир Кечо

Емир Кечо, предузетник из БиХ који тренутно живи у Русији, купио је 2002. године уз помоћ Сафета Оручевића дионице хотела "Ружа" у Мостару за 2,5 милиона марака. На његову визију обнове хотела оштро је реаговао UNESCO, наводећи да је то примјер дивљачког скрнављења старог историјског  језгра Мостара.

Крајем прошле године Харис Силајџић је путовао на спектакуларни фудбалски обрачун "Барселоне" и мадридског "Реала". Остао је у Шпанији пет дана, а наводно се за логистику његове велике приватне и страначке пратње побринуо управо Емир Кечо звани Миро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана