Сијарто: Подршка формирању енергетског партнерства Српске, Србије и Мађарске

Срна
Сијарто: Подршка формирању енергетског партнерства Српске, Србије и Мађарске

БАНЈАЛУКА - Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто поздравио је најаву ће Република Српска, Србија и Мађарска формирати неку врсту енергетског партнерства, односно заједнице, те истакао да им је као земљи која нема излаз на море регионална сарадња јако важна.

„Због сукоба у Украјини, која је наша сусједна земља, постоји глобална енергетска криза. У посљедњих неколико мјесеци је очито да у смислу енергената само могу бити сигурне оне земље које могу бити заједно и које могу сарађивати“, рекао је Сијарто.

Он је истакао да су Србија и Република Српска инвестирали доста у енергетску сигурност у БиХ, да је Србија поуздан партнер и да се међусобно ове земље могу помагати.

„Кроз Србију ми задовољавамо своје потребе, као и ви своје. С друге стране Србија нема довољне капацитете за похрањивање гаса, па смо ми то радили за њих. У међувремену смо схватили да Република Српска доста инвестира у хидроелектране и нас занима да учествујемо у овим инвестицијама. Надамо се да ће енергетске компаније Србије, Републике Српске и Мађарске моћи сарађивати и да ће заједно инвестирати у овим пројектима у поуздане изворе енергије, тако да у временима кризе и потешкоћа међусобно можемо помоћи“, рекао је Сијарто за Радио-телевизију Републике Српске.

Истичући да Мађарска, као директни сусјед земаља западног Балкана зна разлику када је у овим земљама мир, а када није, те нема напретка, Сијарто је рекао да његова земља пројектима подршке може допринијети стабилности, миру и прогресу.

„Са Републиком Српском у оквиру програма 'Одговорно сусједство'  одвојили смо 30 милиона евра у првој фази за мала и средња предузећа у пољопривреди у случају ако купују мађарске пољопривредне машине и опрему. Првих 805 предузећа је поднијело своје пројекте, биће исплаћено 11,5 милиона евра“, рекао је Сијарто.

Говорећи о другој фази, он је истакао да је најављена подршка малим и средњим предузећима у пољу информационих технологија и у другим подручјима.

„Мислим да управљање водама у Републици Српској треба да буде једно од подручја, информационе технологије, те обновљива енергија, јер знамо да ако желимо да испунимо зелене циљеве, ако хоћемо да будемо независнији од међународног тржишта енергије, онда нам је прави смјер обновљиви извори енергије“, рекао је Сијарто.

Он је рекао да Европљани нису искрени према земљама западног Балкана када јавно говоре да ове земље желе да буду дио ЕУ. „Међутим, када смо иза затворених врата, 27 земаља чланица говори против проширења. Забринути су и нису спремни да иду ка проширењу. Зато мислим да је јако важно разумјети да постоје земље које јако успоравају процес проширења“, рекао је он.

Говорећи о сукобу Украјине и Русије, Сијарто је рекао да су санкције Русији биле неуспјешне, те да Мађарска сматра да оне нису добар пут.

„Први пакет, за који су говорили да ће спустити Русију на кољена, није успио. До сада имамо десет усвојених пакета. Рат и даље траје, а Русија није на кољенима. Европске економије губе, тако да су санкције направиле огромне проблеме за економије, а то су инфлација, повећане цијене енергената. Јасно смо рекли да санкције нису успјеле и да штете више ЕУ и њеној економији, него руској“, рекао је Сијарто.

Он истиче да људи из његове земље умиру конфликту у Украјини, људи који живе тамо.

Сијарто је рекао да је свијет сада, више него икада прије, ближе трећем свјетском рату у ситуацији када земље западне Европе и САД шаљу оружје и новац Украјини, а Велика Британија најављује да ће слати муницију са осиромашеним уранијумом.

Он мисли да ће сукоб трајати док ратна реторика буде јача од мировне реторике, а та ратна реторика је у трансатлантском подручју је гласна.

„Имамо само пар изузетака попут Мађарске, Републике Српске, а сви други говоре језиком рата. Ако погледате ван европског круга, видите да су сви други за мир и за њих се надамо да ће бити гласније. Подржавамо кинески мировни план. Дискусије на основу тога требају бити започете, јер је овај план мировни. Ми ћемо подржавати све што је мировно, јер желимо мир што је прије могуће“, рекао је Сијарто.

Говорећи о налогу Међународног суда у Хагу за хапшење руског предсједника Владимира Путина, Сијарто је рекао да су они узели у обзир ову одлуку, али као земља са врло јаком владавином права то не желе коментарисати.

„У Републици Српској увијек се осјећам као код куће, јер овдје имам много пријатеља, поготово предсједника Милорада Додика. Данас су ме питали у Сарајеву шта мислим о њему - кога је брига? Треба нас бити брига шта људи у Републици Српској мисле о њему. Он је легитимно изабрани предсједник - вођа. Ко год га оспорава, или га ставља на листу санкција, заправо понижава људе из Републике Српске који су га изабрали. Ми то морамо поштовати“, рекао је он.

Сијарто истиче да је Додик добар пријатељ Мађарске и његов добар пријатељ.

„Ми смо пријатељи Републике Српске и поштујемо наше међусобно повјерење. Кад год ме позову ја ћу доћи, поготово овдје. Први пут сам у Требињу, то је диван град и заиста сам захвалан Додику, који ме је позвао да учествујем на енергетском самиту“, рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана