Шести мандат јуре три начелника

Дарко Момић
Шести мандат јуре три начелника

БАЊАЛУКА - Начелници Гацка Милан Радмиловић и Братунца Недељко Млађеновић рекордери су у Републици Српској по начелничком стажу, јер се на челу својих локалних заједница налазе од 2000. године и у новембру ће по шести мандат.

У стопу их прати први човјек Угљевика Василије Перић, који је на ту функцију први пут изабран 2001. године и од тада, исто као Радмиловић и Млађеновић, није изгубио ниједне изборе, а у новембру ће се борити за још четири године на челу Угљевика. Послије њих тројице, најдуже у фотељи је начелник Дервенте Милорад Симић, који је на ту функцију дошао 2004. године. Симић ће у трку и за пети мандат, а по дуговјечности на челу локалних заједница слиједе градоначелник Зворника Зоран Стевановић (СНСД), који је на тој функцији од 2007. године и Радо Савић (СДС), који је у фотељу начелника Лопара изабран 2008. године. И Стевановић и Савић поново су кандидати својих странака за исте функције.

Начелник Гацка из СДС-а Милан Радмиловић у петак није одговарао на наше позиве, док први човјек Братунца Недељко Млађеновић, који је до сада побјеђивао као кандидат СДС-а, а на новембарским изборима ће наступити као кандидат СНСД-а, каже да су резултати једина формула његовог успјеха.

- Братунац је једна од финансијски најстабилнијих општина и без превеликих дуговања. Поносан сам што је за 20 година, колико сам начелник, у Братунац инвестирано више од 200 милиона марака, а уколико поново добијем повјерење својих суграђана, циљ ми је да приведем крају још неколико пројеката, као што су завршетак изградње граничног прелаза, бесцаринске зоне и нове зграде општинске управе, али и низ других инфраструктурних пројеката - каже Млађеновић.

Први човјек Угљевика и функционер СДС-а Василије Перић каже да свако ко жели да траје у неком послу, мора да покаже одговорност и дозу ентузијазма према ономе што ради, додајући да очекује још једну побједу.

- Рад, упорност, одговорност и сарадња са грађанима су гарант успјеха. Ако грађани препознају вашу жељу да им помогнете и виде ваш труд, сигурно ће вам то вратити поклањањем повјерења - каже Перић.

Начелник Дервенте Милорад Симић каже да је формула његовог успјеха и повјерења које стално добија веома једноставна.

- Рад, рад, рад и мало поштења. Ја се држим тога и захваљујући томе четири пута сам добио велику подршку својих Дервенћана - каже Симић.

Он се присјећа да му је страначки шеф Милорад Додик једном приликом рекао да је најтеже освојити први мандат.

- Рекао ми је да је најлакше освојити други мандат, али да је трећи већ теже, јер вас се људи засите, док је за онога ко четири пута добије повјерење грађана рекао да је цар. Када сам га упитао: “Шефе, шта је са мном, ја идем на пети?”, само се насмијао и честитао ми - каже Симић.

Он додаје да је поносан што је Дервента препознатљива по великом броју страних инвестиција, истичући да је он повјерење инвеститора придобио својом једноставношћу.

- Питали су ме једном приликом како је бити начелник толико дуго година, а ја сам им шаљиво одговорио: “Тешко је бити начелник, ал' теже је не бити” - закључује Симић.

Рекордери

Апсолутни рекордер на мјесту начелника у цијелој БиХ је први човјек општине Теочак Тајиб Муминовић, који је на тој функцији од ратне 1994. године. Послије њега слиједи начелник Коњица Емир Бубало, који је на чело те херцеговачке општине засјео 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана