Сергеј Лавров ексклузивно за сутрашњи “Глас Српске”: Русија потпуно подржава дејтонски статус Српске

Ж. М.
Сергеј Лавров ексклузивно за сутрашњи “Глас Српске”: Русија потпуно подржава дејтонски статус Српске

БАЊАЛУКА - Са Републиком Српском нас уједињују блиске историјске и културне везе. Цијенимо заиста братско узајамно разумијевање које постоји између нас. Русија као једна од држава гараната Мировног споразума потпуно подржава дејтонски статус Српске и њена уставна овлашћења, каже у ексклузивном интервјуу за “Глас Српске” министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који ће сутра посјетити БиХ.

У разговору за наш лист, који ће бити објављен у сутрашњем броју, Лавров говори о садашњим и будућим односима БиХ и Русије, економској сарадњи са Српском, изградњи српско-руског храма у Бањалуци, будућности западног Балкана, Дејтонском споразуму, а посебно се осврће на чињеницу да у БиХ, 25 година након рата и даље постоји ОХР.

- Не препознајемо никакву практичну потребу за високим представником, његова функција је одавно исцрпљена - наводи Лавров.

Он истиче да нема довољно разлога за разговор о ревизији Дејтона, који већ четврт вијека успјешно обезбјеђује мир, безбједност и стабилност у БиХ и региону у цјелини.

- Штавише, трајна вриједност мировног споразума лежи у чињеници да је он прецизирао особине унутрашњег уређења БиХ, утврдио уставни положај два ентитета, разграничио сфере одговорности међу нивоима власти, гарантовао једнак статус три конститутивна народа, обезбиједио верификовану шему за остваривање њихових националних права, укључујући право вета ради заштите виталног националног интереса. Задирање у ове темељне постулате значи подривање основа државности БиХ - наводи Лавров.

Он је подвукао да су било какве промјене Дејтонског споразума прихватљиве искључиво као резултат равноправног договора између три конститутивна народа у складу са прописаном процедуром.

- Оно што заиста треба да буде ревидирано, то је присуство Канцеларије високог представника - навео је Лавров.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана