Савјет министара БиХ тражи рјешење за вишак запослених у институцијама БиХ?

ATV
Савјет министара БиХ тражи рјешење за вишак запослених у институцијама БиХ?

Нови сазив Савјета министара БиХ, не само да су дочекале бројне нагомилане обавезе, већ и пуне канцеларије запослених.

Да ли су вишак, или потреба тек ће се анализирати, али оно што је сигурно, у прошлом сазиву који је потрајао дуже него што је требало, махом се запошљавало. Не само да су се мјеста попуњавала у канцеларијама министарстава већ и у другим заједничким институцијама и агенцијама.

"Мислим да ту постоји доста привилегованих, да ту постоји доста попуњених радних мијеста која очигледно нису ефикасна, не дају одређене ефекте, тражене ефекте у овом систему самог руковођења и функционисања тих институција. Мислим, на темељу анализа које будемо извршили донијећемо одређене мјере", казао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

На неправилности у запошљавањима, указивали су ревизори. У извјештајима су јасно скренули пажњу на то да се нека запошљавања не врше транспарентно. Уз све то, трошио се и новац на плате запослених, па је тако прошле године, у првих шест мејсеци, у те сврхе потрошено седам милиона марака више у односу на исти период 2018. 

"Велико је наше питање колико ми у овом тренутку новца издвајамо за примања запослених. Да ли је то предимензионирано, да ли нам неке институције непотребно троше новац а нико у Босни и Херцеговини незна шта раде. То је оно што ћемо ми морати у наредна два до три мјесеца добро да изанализирамо и да мијењамо", изјавио је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Гдје није било потребе запошљавало се немилице а тамо гдје радника стварно треба, нових нема. 

"Имате људе који се сударају међусобно у канцеларијама, и да их питате како изгледа ваш радни дан, они вам то не би знали објаснити", истиче Саша Магазиновић, посланик СДП-а у ПД ПС БиХ.

До почетка децембра прошле године у институције БиХ запослено је 135 државних службеника, подаци су Агенције за државну службу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана