Савић: Најреалнија “Источна интерконекција” на “Турски ток” из Русије

Срна
Савић: Најреалнија “Источна интерконекција” на “Турски ток” из Русије

БАЊАЛУКА - Помоћник министра енергетике Републике Српске Зоран Савић сматра да је за Републику Српску и БиХ тренутно најреалнија “Источна интерконекција” на гасовод из Русије “Турски ток” који долази преко Србије и у економском смислу је најисплативији.

“Све ово би требало да унаприједи развој и доведе нове инвестиције у Републици Српској и БиХ”, истакао је Савић на почетку рада научно-стручне конференције у Бањалуци са међународним учешћем “Источна или Јужна интерконекција - политика или економија?”.

Он је подсјетио да је у питању снабдјевач гаса са којим Република Српска и БиХ раде више од 40 година у континуитету, те да је “Турски ток” гасовода тренутно једини оперативни систем.

Савјетник генералног директора “Србија гаса” Милош Стевановић је подсјетио да ће “Источна интерконекција” бити грађена из правца Бијељине према Бањалуци и Новом Граду, истичући да “Србија гас” врло активно ради на завршетку пројекта гасификације града Бијељина и да ће у скорије вријеме грађанима и привреди бити дата могућност да користе тај гас.

Стевановић је указао на чињеницу да је руски гас тренутно најисплативији и најбоље ријешење када је у питању комплетан Балкан.

“Ми подржавамо диверзификацију снабдјевања гасом, али у овом тренутку жИсточна интерконекцијаж представља најбоље ријешење”, истакао је Стевановић на научном скупу.

Директор “БХ гаса Сарајево” Јасмин Салкић сматра да је за БиХ прихватљива “Јужна интерконекција” на гасовод која представља сигурност снабдијевања, испуњавање свих услова које захтјева енергетска заједница, више улаза и излаза, те отворено тржиште.

“Мислим да би требало да буду изгледни сви правци гасовода који могу да се направе у БиХ, јер ћемо омогућити да се отвори тржиште и сигурност снабдијевања гасом за индустрију и грађане”, сматра Салкић.

Центар за лобирање из Бањалуке је организатор научно-стручне конференције у Бањалуци са међународним учешћем “Источна или Јужна интерконекција - политика или економија?”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана