Сатлер: Дијаспора може много више од повременог слања новца

Срна
Сатлер: Дијаспора може много више од повременог слања новца

ПРИЈЕДОР - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је у Приједору да је интеракција свих нивоа власти у БиХ са дијаспором спорадична и неструктурисана, а да половина популације БиХ живи у више од 50 земаља свијета.

"То је огроман потенцијал јер су то људи који имају јаке емотивне и породичне везе са домовином, а дијаспора може много више од повременог слања новца", рекао је Сатлер у обраћању учесницима конференције "Приједор и дијаспора 2021" која је данас окупила око 70 учесника.

Сатлер је нагласио да ова конференција има два важна аспекта, а то су економија и, индиректно, помирење.

"Нема сумње да је економски опоравак најважнији за грађане, а то је и за ЕУ најважнији аспект. Помирење је такође један од 14 приоритета ЕУ, а и сам блок настао је на концепту помирења Њемачке и Француске и економски развој и помирење се међусобно подстичу", додао је Сатлер.

Он је нагласио да у БиХ двије трећине свих инвестиција долази из ЕУ, да је 80 одсто грађана опредијељено за евроинтеграције и да је стога природно ићи у том правцу.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је управо Приједор најбољи примјер инвестиција од људи који су се из иностранства вратили и данас су веома успјешни привредници.

"Град има стратегију развоја и у складу с њом треба да договара потенцијалне инвестиције са својим грађанима из дијаспоре и да ради на томе да сарадња са својим исељеништвом буде још јача и чвршћа", рекао је Клокић.

Он је навео на то да је слична конференција одржана 2019. године у Добоју, да се данас одржава у Приједору, а да је за идућу годину планирана и за Источно Сарајево.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је циљ на најбољи могући начин дијаспору инкорпорисати у све сфере живота.

"Пренесите поруке са ове конференције својим пословним сарадницима и пријатељима да заједно можемо повући овај град крупним корацима напријед. Заједничким снагама имамо много већу шансу да створимо бољу будућност за све нас", поручио је Павловић.

Предсједник Скупштине града Приједора Мирсад Дуратовић оцијенио је да је изостала институционална подршка локалне заједнице и других нивоа власти према дијаспори и да зато снага дијаспоре није до сада искориштена довољно за развој локалне заједнице, те додао да је опредијељеност садашње локалне власти да се то промијени.

"Оно на чему посебно треба радити јесте успостављање везе са другом и трећом генерацијом наше дијаспоре", поручио је Дуратовић.

Конференција се одвија у три панела, и то институционална подршка и потенцијални видови сарадње са дијаспором, инвестиционе прилике у просперитетне секторе и друштвени развој града Приједора кроз сарадњу са дијаспором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана