Састанак Ђокића и Лантоша:  Српска и Мађарска спремне за унапријеђење сарадње

ГС
Састанак Ђокића и Лантоша:  Српска и Мађарска спремне за унапријеђење сарадње

БУДИМПЕШТА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић јуче је боравио у Мађарској, гдје се у Будимпешти састао са министром енергетике Мађарске Ксабом Лантошем. Министар Ђокић је том приликом разговарао и са замјеником државног секретара за међународне односе и ЕУ питања Петером Холицом.

На састанцима је било ријечи о заједничкој реализацији пројеката и интензивирању сарадње између Мађарске и Српске у области енергетике и рударства.

Министар Ђокић је изјавио да је на данашњим састанцима са мађарским званичницима у Будимпешти потврђена спремност за унапређење сарадње Српске и Мађарске у виду заједничких инвестиција у области енергетике и рударства.

Министар Ђокић је рекао да је то јако важна чињеница с обзиром на то да је Српска окончала активност са њемачком КфW банком, те је сада могуће говорити о успостављању нових односа на пројекту изградње вјетроелектране "Хргуд", који је од стратешког значаја за Српску и компанију "Електропривреда Републике Српске".

"Мађарска страна ће додатно анализирати сва документа која смо им до сада доставили, а односе се на вјетроелектрану Хргуд. Мађари анализирају студију изводивости као и све параметре који су важни за оцјену овог пројекта како би били довољно мотивисани да успоставимо партнерство између Српске и Мађарске, односно ЕРС-а и мађарске компаније МВМ", рекао је министарЂокић.

Он је истакао да је током разговора са министром енергетике и рударства Мађарске Ксабом Лантошем и замјеником државног секретара за питања ЕУ у Министарству енергетике Петером Холицом, као и директором компаније "МВМ" Гергелом Хорватом потврђена могућност подизања укупне сарадње на много виши ниво него што је то до сада било.

Истакао је да су размотрени и други енергетски пројекти, попут соларне електране Требиње и других соларних пројеката о којима ће мађарска страна дионијети одлуку након додатних консултација и анализа.

"Изражен је и интерес за сарадњу у области рударства, посебно у дијелу геолошких истраживања на подручју Српске и резултата које до сада имамо. Мађарска у том смислу жели да развија сарадњу са Републиком Српском, као и са другим државама региона и то је охрабрујућа чињеница", поручио је министар Ђокић.

Он је истакао да треба имати у виду да је Мађарска показала крајње објективан приступ према политици и положају Републике Српске у међународним односима и разумије потпуно ситуацију у БиХ, те у том смислу сматра да Српска може да буде кредибилан партнер.

"У том смислу смо данас констатовали колико је важно већ раније партнерство између Републике Српске и Мађарске на највишђем нивоу кога карактеришу сусрети између предсједника мађарске Владе Виктора Орбана и предсједника Републике Српске Милорада Додика", рекао је министар Ђокић.

Он је указао да се на бази тако изграђеног односа сада отварају могућности за даље унапређење билатералне сарадње Мађарске и Републике Српске.

"Веома сам задовољан данашњим разговорима и наставићемо сарадњу. До наредног сусрета припремићемо меморандум о сарадњи и разумијевању по питању пројеката за које су заинтересоване Мађарска и Српска, а који би требало да буде потписан најкасније почетком септембра", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да ће након тога Српска и Мађарска ући у нову фазу оперативних активности на заједничким пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана