Саша Грабовац: Пролази вријеме јефтиног новца

Вељко Зељковић
Саша Грабовац: Пролази вријеме јефтиног новца

Европска централна банка (ЕЦБ) у наредном периоду планира да повећа каматне стопе како би покушала укротити галопирајућу инфлацију у еврозони, а што ће се индиректно и негативно одразити и на финансијски и привредни сектор у БиХ.

Сматра ово извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац појашњавајући како вријеме јефтиног новца полако, али сигурно пролази и постаје прошлост.

- Иако не вјерујем да ће ово подизање каматних стопа од стране ЕЦБ-а бити радикално, одређене негативне посљедице ћемо сигурно осјетити, а посебно сектор привреде који већ послује у амбијенту економске неизвјесности. Овај раст камата ће прије свега осјетити они који планирају дизати кредите, а посебно они који буду жељели да рефинансирају своје досадашње кредитне обавезе. Мораће се задуживати по вишим цијенама - истакао је Грабовац те додао да ће ове корекције каматних стопа сигурно утицати и на државу, ентитете и локалне заједнице. 

ГЛАС: Да ли у датим околностима, а до којих је дошло због пандемије и рата у Украјини, може доћи и до стагфлације у еврозони, али и БиХ, односно до даљег дивљања цијена и заустављања раста привреде?

ГРАБОВАЦ: Рат у Украјини је само закомпликовао ионако тешку и компликовану ситуацију у Европи. Стога постоји велика вјероватноћа да у појединим европским земљама дође до стагфлације. Надам се да то неће имати неке велике и глобалне размјере и да неће дуго трајати. Да ли ће до ње доћи и у којем обиму, зависиће прије свега од даљих дешавања око Украјине и између Русије и Запада, или, рецимо, неке нове здравствене кризе која би се могла десити.

ГЛАС: Да ли је могуће зауставити овај раст цијена те колико је он економски оправдан у свим случајевима?

ГРАБОВАЦ: Као прво, веома је ограничен инструментариј којим наше власти могу утицати на раст цијена и инфлацију, а посебно имајући у виду каренси борд. Такође, треба знати и да ова инфлација није од јуче. Актуелна криза око Украјине само је долила уље на ватру и сигурно ће и наредни период бити обиљежен негативним кретањима, а поготово имајући у виду отежане и прекинуте ланце снабдијевања. Потражња је све већа, а што ланчано доводи до раста инфлације и цијена на тржишту. Када је у питању БиХ, узроци инфлације су спољни. Ради се о такозваној увезеној инфлацији.

ГЛАС: Комисија за финансије и буџет Дома народа БиХ подржала је Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у којим је предвиђено да нижа стопа ПДВ-а буде одређена у висини од пет одсто за основне животне намирнице, док би она за луксузну робу износила 22 одсто. Шта мислите о овом приједлогу?

ГРАБОВАЦ: Постоји читав низ проблема око увођења диференцираних стопа ПДВ-а. Ти проблеми су како политичке, тако и техничке природе. Као прво, ово ће представљати велики проблем како за УИО БиХ, тако и привредне субјекте. Уколико дође до тога, очекујем низ проблема који ће само отежати рад наших привредних субјеката. Бројне анализе су такође показале да увођење ниже стопе ПДВ-а врло често не доводи и до смањења цијена на тржишту, а што је један од циљева. Такође, читав овај процес је скуп и компликован. Мислим да би најбоље рјешење било да се направи бољи систем дистрибуције помоћи привреди и најугроженијим категоријама становништва. Вјерујем да би то било брже, боље и ефикасније рјешење од предложеног.

Доприноси

ГЛАС: Како гледате на приједлог да буде замрзнута уплата доприноса? Да ли би то омогућило да се повећају плате и у реалном сектору?

ГРАБОВАЦ: Послодавци већ дуже вријеме имају велики проблем са одливом радне снаге. Један од главних разлога за то су и мале плате. Послодавци који намјеравају да задрже своје раднике већ су повећали примања, а оне који то не ураде не чека баш свијетла будућност. Административне мјере које се уводе како би се помогло привреди или радницима доводе до одређених позитивних ефеката, али оне врло често изазивају и одређене потресе избацујући тржишта из равнотеже. Стога би увијек требало имати то у виду када се предлажу и доносе одређена рјешења, јер она врло често доводе до системских проблема. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана