Сарајево треба да се угледа на Лондон

Д. М.
Сарајево треба да се угледа на Лондон

Сарајево - Британска влада не дозвољава присталицама Исламске државе, нити члановима њихових породица да се врате у ову земљу након учешћа на страним ратиштима, док у БиХ отворено подржавају политичке снаге које су учествовале у давању држављанстава особама које се доводе у везу са најпознатијим свјетским терористима.

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател недавно је изјавила да жени борца Исламске државе Шамими Бегум никад неће бити дозвољен повратак у Велику Британију, као и да нико ко је повезан са тероризмом не може ни да крочи на британско острво.

- Нема говора да се Бегумова икада може вратити у Енглеску. Наш посао је да ову земљу чинимо безбједном. Не можемо допустити да у земљу уђу људи који јој могу наудити, а то укључује и ову жену - рекла је Пателова за британски “Сан”. Она је истакла да није спремна да допусти било коме ко је активни присталица или члан Исламске државе да уђе у земљу.

Посланик Социјалистичке партије и замјеник предсједника Одбора за безбједност НСРС Горан Селак каже да не подржава политику Велике Британије када је ријеч о БиХ, али да нема ништа против онога што је изјавила њихова министарка унутрашњих послова када је ријеч о повратницима са страних ратишта.

- Све надлежне институције у БиХ, а прије свега Министарство безбједности у чијој директној надлежности је и то питање и питање миграната, треба да се понаша по узору на британску министарку. Не видим зашто бисмо ми дозволили повратак у земљу некоме ко је отишао одавде и борио се за Исламску државу и ко је када су савезничке снаге поразиле исламисте одлучио да се врати кући - каже Селак и додаје да треба поступати по узору на Британце када је ријеч о девет припадника ИС-а чији повратак у БиХ је најавио министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Он истиче да за разлику од хладних Британаца људи на овим просторима вјероватно не би реаговали као британска министарка када би у БиХ требало да се врати малољетно дијете неког исламисте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана