Сарајево руши све енергетске пројекте у Српској

Вељко Зељковић
Сарајево руши све енергетске пројекте у Српској

ТРЕБИЊЕ - Тврдње да ће након изградње хидроелектране “Дабар”, југ Херцеговине наводно бити претворен у пустињу, злонамјерне су и научно неосноване, и имају циљ да зауставе и обесмисле сваки стратешки пројекат у Српској који би јој омогућио даљи економски напредак и енергетску стабилност.

Истакли су ово саговорници “Гласа Српске”, наводећи како се овај пројекат поново покушава оспорити и успорити иако Суд БиХ прије неколико година није могао наћи ниједну замјерку и нерегуларност када је у питању издата еколошка дозвола за градњу овог стратешког енергетског објекта.

Према ријечима директора ХЕ “Дабар”, Славише Стајића, тврдње како ће градња овог објекта довести до негативног утицаја на слив ријеке Неретве једноставно не стоје, а што је уосталом потврђено и судском одлуком.   

- Стално се заборавља како ово није само енергетски пројекат. Систем “Горњи хоризонти”, а којег чини и ХЕ  “Дабар”, требало би да обезбиједи и нормално снабдијевање водом херцеговачких општина које се налазе на простору Невесињског, Дабарског и Фатничког поља, али и да умањи посљедице поплава у том крају, а кроз систем превођења вода. Значи нема говора да би он могао дио Херцеговине претворити у некакву пустињу, а што су потврдиле и све студије утицаја на животну средину - поручио је Стајић, наводећи како је градња ХЕ “Дабар” круна стратешког пројекта осмишљеног још давне 1954. године, а како би се управо ријешило питање нормалног водоснабдијевања овог краја.    

Како је појаснио, према техничком рјешењу, ХЕ “Дабар”има обавезу да остави на почетку сушног периода око 30 милиона кубних метара воде у акумулацији Невесиње, а како би се управо спријечило да ниво воде у ријеци Буници падне испод утврђеног минимума. 

- Политичари и еколози из ФБиХ преко свега тога свјесно прелазе, а што показује у каквом друштву ми то данас живимо. Оспорава се све оно што би требало да представља напредак цијелог друштва, једног ентитета, једне државе. Трудимо се да нешто изградимо, од “Бук Бијеле”, “Дабра”, соларних електрана, а све то наилази на отпор, ничим изазвано. Тим истима, уста су пуна зелене енергије, а противе се објектима који би нам то требало омогућити. То је апсурд - нагласио је Стајић.

Слично мишљење дијели и посланик у НСРС и извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу “ХЕТ”, Илија Таминџија, наводећи како би неки из ФБиХ поново ову тему да ставе на сто и да Српској украду нових неколико година.

- Очигледно је да многе у ФБиХ жуља сваки успјех Српске. Ова најновија оспоравања ме подсјећају на манире СДА и њихове политике чији званичници, такође, у свим великим пројектима у Српској виде нешто лоше - рекао је Таминџија, поручујући како ће Српска, с обзиром да се ради о неутемељеним оптужбама, у наредном периоду реализовати пројекат градње ХЕ “Дабар”.

Сасвим супротан став има предсједник СДА, Бакир Изетбеговић, који је јуче у Мостару изјавио како наводно има подршку Хрватске да се заустави овај пројекат. Он је истакао да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем у Дубровнику договорио да то покушају јер би у супротном, како је навео, у потпуности био измијењен еколошки систем у Херцеговини.

Након што је из ФБиХ оспорена градња ХЕ “Бук Бијела”, сада се исто покушава и са ХЕ “Дабар”, али и евентуалном градњом објекта “Дубровник 2”, те хидроелектраном “Улог” у горњем току ријеке Неретве.

Уговор с Кинезима

Влада Српске је посљедњег дана 2021. године потписала уговор с Кинезима о финансирању и изградњи хидроелектране “Дабар”, који је вриједан 190 милиона америчких долара. Хидроелектрану ће, према овом договору, градити кинеска компанија “Чајна енерџи груп”, а кредитираће је кинеска државна банка Еским, на основу гаранција Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана