Само три службеника добила јединицу

Маријана Миљић Бјеловук
Само три службеника добила јединицу

БАЊАЛУКА - Од 5.092 службеника у републичким органима управе који су оцјењивани у другом полугодишту прошле године, само њих троје добило је јединицу.

Према извјештају о оцјењивању државних службеника и намјештеника који је објединила Агенција за државну управу РС, од укупно 5.869 запослених у републичким органима управе, у другој половини 2021. године оцијењено је њих 5.092. Просјечна оцјена свих на крају је износила 3,56. Тај просјек благо расте из године у годину.

Оцјену “не задовољава” добили су по један запослени у министарствима рада и борачко-инвалидске заштите, те за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, као и један радник у Републичкој управи цивилне заштите.

- Оцјену “задовољава” добио је 61 запослени, што је 1,20 одсто од укупног броја оних чији су рад шефови оцјењивали - наведено је у извјештају Агенције за државну управу, који је усвојила и Влада РС на сједници у четвртак.

Највише службеника добило је оцјену “истиче се” и то њих 2.696 или 52,95 одсто од укупног броја оних чији је рад вреднован у другој половини прошле године.

- Највишу оцјену, односно “нарочито се истичу”, добила су 2.332 службеника и намјештеника или 45,79 одсто од укупног броја оцјењиваних - наведено је у извјештају Агенције за државну управу.

Нагласили су да је сврха оцјењивања запослених у републичким органима управе мотивисање државних службеника, односно намјештеника да унапређују своја знања и вјештине.

- Са друге стране, оцјењивање ствара предуслов за побољшање и унапређивање рада републичке управе у цјелини - истакли су у Агенцији за државну управу.

Из ове агенције већ годинама апелују да систем оцјењивања службеника у Српској треба унаприједити и да је немогуће да се највећи број њих “истиче”.

- Из године у годину готово су прекопирани резултати оцјењивања радника.

Овај посао надлежни би требало озбиљније да схвате. Проблем је то што се појединци држе линије незамјерања, односно иду са ставом да је боље дати некоме добру оцјену него да му тај радник замјери и ствара проблеме - казао директор Агенције за државну службу РС Александар Радета.

Истиче и да је у РС позициони систем, те да ријетко ко може и напредовати и нема никаквих бенефита.

Систем оцјењивања државних службеника требало би да унаприједи и нови закон о државним службеницима у Републици Српској, који је завршен и који би ускоро требао да се нађе на сједници Владе РС.

- Према том закону, службеници би били оцјењивани једном годишње и тада би се оцјењивали и они задаци који се дају на почетку године, па се на крају може видјети шта је ко урадио, а шта није. У новом закону предвиђено је да они који оцјењују и образлажу оцјене “нарочито се истиче” и “не задовољава” - казао је “Гласу Српске” Радета.

Волонтери

Из  Агенције за државну управу РС навели су и да број запослених у државним органима управе од 5.869 треба узети са резервом.

- Један број органа уноси и податке о броју запослених на одређено вријеме, волонтерима, приправницима, што уједно  оправдава значајну разлику између броја запослених и оцијењених државних службеника и намјештеника - навели су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана