Руси дођу и оду

Маријана Миљић Бјеловук
Руси дођу и оду

БАЊАЛУКА - Више од 74.000 Руса ушло је прошле године у БиХ, али подаци домаћих безбједносних институција показују да се ни због сукоба на Истоку не задржавају у овој земљи, док се на прсте могу пребројати они који покрећу бизнис на домаћем тржишту.

БиХ са Русијом има безвизни режим, а у Граничној полицији наглашавају да је током 2022. године на територију БиХ ушло 74.740 држављана Руске Федерације, а у истом периоду земљу је напустило њих 69.694.

У Служби за послове са странцима БиХ објашњавају да безвизни режим има рок трајања 30 дана, односно ако је неко од руских држављана ушао јуче у БиХ има рок од 29 дана да изрази намјеру за азил.

- Они искористе безвизни режим само да уђу у БиХ. Обично се истог дана удаљавају из БиХ, односно ми им служимо само као транзит, успутна станица да дођу до других земаља. Код нас Руса нема, док их у Србији има више од 150.000 - рекао је “Гласу Српске” директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.

Наглашава и да ако је неко тражио азил у БиХ од држављана Русије, онда је то незнатан, једноцифрен број.

- Они БиХ, као и држављани Украјине користе само као транзит ка жељеном циљу. Нико од њих се не задржава код нас - закључио је Ујић.

Ситуација у сусједној Србији је много другачија, јер је током читаве прошле године, односно након избијања сукоба у Украјини, забиљежена навала Руса у ту земљу, у којој свакодневно оснивају и предузећа.

Са друге стране, према подацима Агенције за посредниче, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) повећан је број држављана Русије који су у 2022. години основали предузеће у Српској, али то је занемарљив податак у односу на Србију.

Тако се према подацима АПИФ-а у прошлој години 17 држављана Русије појављује као оснивачи предузећа на тржишту РС, док их је годину раније било само двоје.

- Могуће је да је и мање њих од 17 основало предузећа, односно да су се неки удруживали па тако покретали бизнис на домаћем тржишту - појашњавају у АПИФ-у.

Подаци за Србију показују да су у тој земљи прошле године у просјеку Руси дневно оснивали десет предузећа, а закључно са крајем октобра руски држављани тамо су отворили 789 привредних друштава и 2.134 предузетничке радње. Многи Руси, као и претходних година, тако и прошле оснивали су предузећа и у Црној Гори.

Због навале Руса у Србију, односно у Београд удуплане су у цијене кирије у том граду, која иде и до 1.000 евра мјесечно.

Инвестиције

Према подацима Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ укупне директне инвестиције из Руске Федерације на домаће тржиште закључно са 2021. годином износиле су 234 милиона евра. Улагања Русије чине 2,8 одсто укупних директних страних инвестиција у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана