Ревизори пречешљали правила понашања у институцијама на нивоу БиХ: Правила игнорисана, уговори скривени

Ведрана Кулага Симић
Ревизори пречешљали правила понашања у институцијама на нивоу БиХ: Правила игнорисана, уговори скривени

САРАЈЕВО - БиХ, у поређењу са осталим земљама из региона, предњачи у непоштовању прописа у поступцима јавних набавки, што се најбоље види по броју уважених жалби, а институције на заједничком нивоу су далеко од ефикасног, рационалног и транспарентног система, тако да је отворен велики простор за сумње и малверзације.

Истакнуто је то, између осталог, у најновијој ревизији учинка Канцеларије за ревизију на тему “Проблеми и недостаци институција БиХ у систему јавних набавки” с циљем испитивања да ли су активности руководилаца и осталих на том нивоу власти довољне за ефикасан систем набавки, али се испоставило да тога није било.

Око девет одсто БДП-а, односно више од три милијарде КМ, годишње се у БиХ издваја за набавке, а саме институције на нивоу БиХ потроше на то око 15 одсто буџета. Иако је ријеч о милионима КМ, није предузимано довољно да буду унапријеђени дијелови процеса које покрива Закон о јавним набавкама чије су измјене на снази од 2014.

- Институције нису довољно уредиле ни послове у веома значајним фазама планирања и реализације набавки у којима се, због слабости, доводи у питање смисао и сврха цијелог система набавки и које су само дијелом регулисане законом. За унапређење у овим фазама потребна је максимална посвећеност принципима економичности, ефикасности и ефективности те јачање одговорности надлежних институција и институција које спроводе јавне набавке - истакнуто је у извјештају.

Општи закључак је да утврђене слабости не обезбјеђују повјерење грађана у рад институција и да се новац пореских обвезника ефикасно користи, а то је и препрека напредовању БиХ на путу ка ЕУ. Утврђено је и да институције БиХ не поступају увијек у складу са законом и закљученим уговорима, што је посебно изражено у ограничавајућим условима у документацији, затим прекорачењем уговорених количина и вриједности, као и необјављивањем података о реализацији уговора.

- На незаконито поступање институција БиХ у спровођењу јавних набавки указује и велики број уважених жалби. Канцеларија за разматрање жалби је у посљедње три године уважила 299 од укупно 698 запримљених - пише у извјештају ревизије.

Институције касне са доношењем као и са објавом планова јавних набавки.

- Код скоро 20 одсто планираних поступака је утврђено неблаговремено покретање, а од тога више од пола није ни покренуто и то у процијењеној вриједности око четири милиона КМ. Институције често мијењају планове набавки и у потпуности их се не придржавају. Не покрећу се планирани поступци, а спроводе набавке које нису планиране - став је ревизора који су упозорили да су ријетке институције које су планове набавки објављивале на порталу јавних набавки.

Ни код једне институције из узорка није утврђено да се планирање набавки и буџета за њих заснива на документованим анализама стварних потреба и испитивању тржишта. Није успостављен ни систем праћења реализације уговора/оквирних споразума о јавним набавкама, а свој посао у потпуности нису урадили ни Савјет министара, ни надлежна канцеларија ни Агенција за јавне набавке јер нису доносили, односно усвајали потребна подзаконска планирана акта. Ревизијом је утврђено да се закон слабо поштује, као и да код 85 одсто испитаних уговора нису испоштоване уговорене обавезе.

- Већина институција из узорка не објављује обрасце основних елемената уговора и измјена уговора на прописан начин, а исти случај је и када је у питању праћење по појединачним ставкама набавке.

Најчешћи примјери кршења прописа

 

* необјављивање планова

* ограничавајући услови у документацији

* неспровођење е-аукције

* прихватање понуда које нису у складу са условима

* непоштовање уговорених обавеза

* неподношење извјештаја у систем јавних набавки

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана