Ракете покривају цијелу Српску

Дарко Момић
Ракете покривају цијелу Српску

БАЊАЛУКА - Усвајањем новог Закона о противградној заштити и реализацијом пројекта “Успостављање техничко-материјалног сервиса и модернизација система противградне заштите” брањено подручје би са садашње 24 јединице локалне самоуправе у Републици Српској и око милион хектара, требало да буде проширено на све општине и градове, односно на око 2,5 милиона хектара.

Тиме би цијела територија Српске требало да буде прекривена системом противградне заштите, као и дио ФБиХ, јер Јавно предузеће “Противградна превентива РС” на основу уговора брани и територију општине Градачац, а постоји интересовање и других општина из Тузланског кантона да потпишу сличан уговор. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је да се нови закон доноси ради унапређења система противградне заштите, као и потребе иновирања појединих одредаба ради лакше примјене у пракси.

- Један од циљева новог законског рјешења је обезбјеђивање јединственог система противградне заштите у Српској. Законским одредбама уређују се права, обавезе и одговорности, начин финансирања и надзор над спровођењем закона, као и друга питања од значаја за систем противградне заштите - прецизирао је Пашалић.

У образложењу закона који је прије два дана разматрала Народна скупштина РС наведено је да одбрана од града не подразумијева потпуну заштиту брањеног подручја, али да се ипак остварује заштита усјева и материјалне добити у милионским износима, што оправдава превентивно дјеловање и обављање послова заштите од града.

- Сходно томе, законом се искључује одговорност ЈП “Противградна превентива РС” за штету насталу као посљедица града уколико је дјеловало превентивно у складу са расположивим ресурсима. Очекује се да ће наведене измјене утицати на надлежне судове у погледу одлучивања о накнади штете од града, али и на пољопривреднике, јер је један од најбитнијих разлога за доношење новог закона управо то да се утиче на пољопривреднике да се више одлучују на осигурање својих усјева, што ресорно министарство суфинансира са 50 одсто, умјесто да покрећу судске поступке због штете настале усљед више силе - наведено је у образложењу.

Осим тога, наведено је даље, било је потребно ускладити наше прописе са прописима из земаља региона, гдје не постоји могућност да онај ко обавља послове противградне заштите врши накнаду штете узроковане градом.

Накнада штете

Посланик СДС-а и члан скупштинског Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Томица Стојановић каже да је имао критика на рачун досадашњег функционисања система противградне заштите.

- На подручју Бијељине је било неколико несрећа у којима су противградне ракете пале људима на куће и изазвале материјалну штету, али на срећу није било људских жртава. Што се тиче новог закона, има одређених побољшања, као што је обавеза накнаде штете настале усљед неправовременог дјеловања или штете изазване људским фактором, али има и неких недостатака - каже Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана