РАК-у поднесена пријава против БХ Радија 1: Шире мржњу са заједничког таласа

Дарко Момић
РАК-у поднесена пријава против БХ Радија 1: Шире мржњу са заједничког таласа

БАЊАЛУКА - Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих упутио је у петак Регулаторној агенцији за комуникације БиХ (РАК) приговор против БХ Радија 1 због емитовања “Извјештаја о негирању геноцида” чији је аутор Меморијални центар Сребреница-Поточари.

Директор Центра Милорад Којић каже да је приговор поднесен због кршења општих програмских принципа, кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

- Приговор се посебно односи на говор мржње, правичност и непристрасност. Конкретно, у емисији БХ Радија 1 у пет епизода је емитован “Извјештај о негирању геноцида”. Заузети су једнострани и субјективни ставови, а посебан проблем представља терминологија која је коришћена у емисији чијом примјеном се шири вјерска и национална мржња и етикетира цијели српски народ и Српска православна црква - каже Којић.

Истовремено, истиче он, српске жртве се омаловажавају на најприземнији начин и то констатацијом да су српске жртве историјски фалсификоване.

- На овај начин деградиране су неспорне српске жртве страдале у протеклом рату. Евидентно је да су у предметној емисији на груб начин кршена људска права и осјећања припадника српског народа, а све ово представља грубо кршење уређивачких начела јавног РТВ сервиса која, између осталог, прописују обавезу да програмски садржаји промовишу људска права, демократске слободе, друштвену правду, толеранцију и разумијевање међу припадницима заједнице - закључује Којић.

Послије емитовања спорног извјештаја на БХ Радију 1, од њега су се оградили директорица БХ Радија 1 Пејка Медић, као и чланови Управног одбора БХРТ-а Љубомир Зубер и Дејана Радовановић-Шаренац. Њих троје су послали заједничко саопштење у којем су навели да “садржај 'Извјештаја о негирању геноцида' није у складу са Уређивачким принципима БХРТ-а, као и да терминологија коришћена у извјештају доприноси ширењу вјерске и националне мржње, те етикетирању и стављању мете на чело једном комплетном народу и Српској православној цркви. Након овога, директорица БХ Радија 1 Пејка Медић била је на мети увреда, а путем друштвених мрежа упућиване су пријетње њој и њеној породици.

Удружење новинара Републике Српске у петак је најоштрије осудило пријетње, а од надлежних органа захтијева да пронађу и казне починиоце.

- Посебно упозоравамо на сам коријен оваквих недопустивих појава, а то је континуирана култура говора мржње према српском народу, која се толерише од надлежних органа и цјелокупне јавности у ФБиХ, а посебно у вријеме комеморације у Поточарима. Указујемо и на понављајућу кампању дијела медија из ФБиХ против свих српских кадрова на БХРТ-у, који су се покушали супротставити ширењу вјерске и националне мржње, а која се служи крајње нетачним подацима и погрдним квалификацијама Срба и Републике Српске - наводи се у саопштењу Удружења новинара Републике Српске.

Хушкање публике

Удружење новинара Републике Српске захтијева да нашим колегама у ФБиХ буду омогућени радни услови без страха за физичку безбједност, а затим и да надлежни органи почну санкционисати говор мржње у федералним медијима.

- Такав начин извјештавања, тј. хушкања публике, јесте и основни кривац и покретач оваквих пријетњи, а, уколико се на њих не реагује, и могућих физичких напада - наводи се у саопштењу овог удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана