Рајчевић: И ове године заједничко такмичење за најбољу технолошку иновацију

Срна
Рајчевић: И ове године заједничко такмичење за најбољу технолошку иновацију

БЕОГРАД - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић најавио је да ће Србија и Република Српска и ове године заједнички организовати такмичење за најбољу технолошку иновацију.

“И ове године, без обзира на ситуацију узроковану епидемијом вируса корона, организоваћемо ову манифестацију с тим што ће бити организована у другачијем формату”, рекао је Рајчевић трећег дана манифестације “Дани Српске у Србији”, која се због епидемије ове године организује у форми ТВ емисија.

У емисији посвећеној сарадњи Републике Српске и Србије у научно-техничкој области, Рајчевић је навео да је такмичење вид подршке ресорних министарстава Србије и Српске талентованим људима, а током 13 година награђено је више од 40 тимова и за то издвојен фонд од скоро пола милиона КМ.

Он је истакао да је програм “Србија дигитализује” свеобухватан програм који је намијењен, не само грађанима Србије него и Републике Српске, те подсјетио на прошле године потписани меморандум о сарадњи са Канцеларијом за електронску управу Владе Србије.

У оквиру тога је и сарадња на развоју информатичке инфраструктуре - успостављање националног дејта центра, као и техничка помоћ Владе Србије у дефиницији кључних државних информатичких пројеката у Српској, у развоју електронских услуга, односно електронских сервиса.

“У току је реализација неких кључних електронских услуга које су већ реализоване у Србији, а њихову имплементацију очекујемо убрзо и овдје”, рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да у том смислу никад није била боља сарадња између Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Канцеларије за е-управу Владе Србије, али цијеле Владе Србије.

Рајчевић је оцијенио да српски народ и са лијеве и са десне стране Дрине треба што више да ради на уједначавању праксе, прије свега у области образовања, али и у области културе.

“Веома ми је драго што и Влада Србије нас из Републике Српске не посматра као некакву дијаспору, јер ми смо дио једног, истог културолошког идентитетског простора”, рекао је Рајчевић.

Рајчевић је истакао важност рада Представништва Републике Српске у Србији, истичући да реализација бројних заједничких пројеката, иницијатива, обиљежавању заједничких датума за српски народ, између влада Србије и Републике Српске не би била могућа без оперативних тачки спајања какве су Представништво Српске у Србији и Амбасада Србије и њен конзулат у Бањалуци.

“Представништво Републике Српске у Србији је једно од репрезентативнијих привредних представништава које имамо у свијету, а господин Младен Цицовић и његов тим заиста раде фантастичан посао”, рекао је Рајчевић.

Он је поздравио дугогодишњу праксу Србије да по правима изједначи статус студената из Србије и Републике Српске, те указао да студентска размјена доприноси бољем повезивању истог народа који дијели административна граница и једна ријека.

Рајчевић се осврнуо и на сарадњу Србије и Српске у успостављању иновационог и научно-истраживачког центра за младе у општини Осмаци по узору на Истраживачку станицу Петница у Србији, чију је реализацију успорила епидемија вируса корона.

“Оптимиста сам и вјерујем да ћемо ући у оперативну реализацију пројекта и да ћемо до окончања мандата ове владе имати бар контуре пројекта који ће бити имплементиран у Осмацима”, рекао је Рајчевић.

Манифестација “Дани Српске у Србији” ове године се први пут, умјесто у градовима широм Србије, реализује у форми ТВ серијала који обухвата шест колаж емисија.

У данашњој емисији представљени су Змијањски вез, прашума Перућца, а рубрици посвећеној талентованим основцима и средњошколцима представљен је основац Алекса Перушиновић, који посједује велики таленат у слагању Рубикове коцке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана