Радови код “Братољуба” почињу у фебруару

Ведрана Кулага
Радови код “Братољуба” почињу у фебруару

БАЊАЛУКА - Изградња граничног прелаза код моста “Братољуб”, који повезује БиХ и Србију, требало би да почне у фебруару, потврђено је “Гласу Српске” у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која је окончала процедуру избора извођача радова.

Управа је, наиме, почетком прошле године добила шест понуда за изградњу граничног прелаза између Братунца и Љубовије, али је недостатак новца на одређено вријеме прекинуо конкурсну процедуру, те није било услова да се са најповољнијим понуђачем потпише уговор.

Ситуација се промијенила када је крајем прошле године нови сазив Савјета министара БиХ одобрио потребна додатна средства за градњу граничног прелаза, а предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија тада је изразио наду да ће прије краја ове године прелаз бити отворен.

У УИО су у петак потврдили да је уговор са одабраним понуђачем на путу ка Правобранилаштву БиХ, што је уобичајена процедура, те да би требало да све, са те стране, буде завршено у наредне двије седмице. Посао је, како су навели, добила фирма “Еником градња” из Зворника.

- Извођач би у другој половини фебруара требало да почне са радовима. Укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона марака. Давно смо тендер били завршили, али нисмо могли даље јер смо имали само 7,5 милиона марака - казали су у Управи.

У тендерској документацији за изградњу граничног прелаза је наведено да је рок за завршетак радова 350 календарских дана, рачунајући од дана увођења у посао, а изведени радови, како је наведено, морају бити урађени у складу са највишим професионалним стандардима.

Један од услова за учешће на тендеру био је да понуђачи докажу да су у 2017. години позитивно пословали, као и то да су у посљедње три године имали минимум промета од 14 милиона марака за сваку годину.

Званичници Републике Српске дуже вријеме су упозоравали да постоји бојазан да неко намјерно опструише изградњу заједничког граничног прелаза на мосту “Братољуб”, који повезује Братунац и Љубовију, иако је ријеч о изузетно важној комуникацији.

Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања граничног прелаза још није у функцији.

Србија је, према ранијем договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са настрешницом површине 2.000 квадратних метара треба да изгради БиХ.

На завршетак посла позивали су често и званичници Србије, указујући на значај оваквих пројеката, прије свега за становништво и привреду.

Значај

Челници општине Братунац годинама истичу да су гранични прелаз и мост од огромног значаја за ту општину, али и за ширу регију. Транспортни правци ће знатно, према њиховим ријечима, бити скраћени и то ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана