Радован Вишковић за “Глас Српске”: Диференцирана стопа ПДВ-а најбоље рјешење за БиХ

Дарко Момић
Радован Вишковић за “Глас Српске”: Диференцирана стопа ПДВ-а најбоље рјешење за БиХ

Ко год жели да нас оцјењује, мора да барата чињеницама, а оне су неумољиво на страни Владе, каже у новогодишњем интервјуу за “Глас Српске” предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У отвореном разговору за наш лист он говори о томе да ли ће доћи до повећања и да ли је могуће и смањење стопе ПДВ-а, одговара на захтјеве опозиције за смјену министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача, открива докле је дошла ревизија диплома буџетских корисника и сумира резултате једногодишњег рада његовог кабинета.

- Тешко је одговорити на питање да ли бих неке ствари урадио другачије. Да су неке околности биле другачије, можда би се неке ствари радиле и другачије. Али за оним што је било не вриједи кукати, треба извући поуке и наставити даље - каже Вишковић на почетку разговора за новогодишњи број нашег листа.

ГЛАС: Шта сматрате највећим успјехом Владе РС у првој години мандата?

ВИШКОВИЋ: Ко год жели да нас оцјењује, мора да барата чињеницама, а оне су неумољиво на страни Владе РС. Успјели смо да повећамо број запослених, покривеност увоза извозом, буџет за 2020. годину већи је за 168 милиона, све обавезе смо испуњавали на вријеме, нису касниле ни плате, ни пензије, а повећавали смо и плате и пензије... Али ако бих морао да издвојим неки догађај у протеклој години, то је што смо најбољим студентима са наша два јавна универзитета, у складу са њиховим квалификацијама и афинитетима, успјели да обезбиједимо радна мјеста. То је знак да неко води рачуна о ономе што су они постигли и тиме шаљемо поруку младим људима да се вриједи трудити и учити, јер то Влада РС препознаје и излази им у сусрет.

ГЛАС: Блокаде у формирању власти на нивоу БиХ утицале су и на резултате Владе Републике Српске. То више неће моћи да буде алиби?

ВИШКОВИЋ: Скоро више од милијарду марака које се односе на РС било је блокирано у Савјету министара или Парламенту БиХ иако су све процедуре што се тиче РС биле испоштоване.

ГЛАС: Послије Вашег састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и премијером ФБиХ Фадилом Новалићем одблокирано је 120 милиона КМ у “Електропреносу БиХ”. Зашто су та средства била блокирана и зашто нису сва одблокирана, јер је речено да је још 60 милиона под блокадом?

ВИШКОВИЋ: Ових дана би се навршило пуне двије године од блокаде “Електропреноса БиХ” зато што се Бошњаци и Хрвати нису могли договорити око мјеста директора и због тога је настала блокада.

ГЛАС: Шта се сада десило, па је одблокирано?

ВИШКОВИЋ: Србин је осам година био директор “Електропреноса”, Хрват је већ шест и на мој приједлог је прихваћено да он остане директор још двије године, а да онда по ротацији на ту функцију дође Бошњак. Али да појасним и онај дио у вези са висином одблокираних средстава. Није одблокирано само 120 милиона, већ сва средства, али ми у овом тренутку имамо пројекте који су прошли све фазе до нивоа реализације у висини од 120 милиона КМ и они сада иду у реализацију, због чега је погрешно интерпретирано да је одблокирано само 120 милиона КМ.

ГЛАС: Постигнут је договор о повлачењу тужби у вези са расподјелом прихода од ПДВ-а. Шта се то десило па више није потребна тужба?

ВИШКОВИЋ: Да се не лажемо, није постигнут коначан договор, али постоји спремност и из ФБиХ да потпишемо споразум о поравнању, јер и РС има обавезе према ФБиХ из неких ранијих година. Када се све то “пребије”, РС би требало да буде у плусу од 33 до 35 милиона КМ. Ако се Влада ФБиХ сложи са понуђеним споразумом и поравнањем, ићи ћемо на повлачење тужби.

ГЛАС: Говори се о могућем повећању ПДВ-а. Какав је Ваш став?

ВИШКОВИЋ: У Парламенту БиХ већ постоји радна верзија закона о ПДВ-у на који има доста приговора у вези са роковима, повратом ПДВ-а и бројним другим стварима. Договор је да буде формирана радна група и да изучи све моделе, а да онда на њихов приједлог владе РС, ФБиХ и Савјет министара дају сагласност.

ГЛАС: То значи да је могуће и смањење ПДВ-а?

ВИШКОВИЋ: Све су опције отворене, али ако питате мене као грађанина, а не као премијера, сматрам да БиХ треба да има диференцирану стопу ПДВ-а. То значи да за основне животне намирнице, храну, дјечју опрему, школски прибор и сличне артикле буде смањена или чак нулта стопа ПДВ-а, а да се већом стопом опорезује луксуз. То је моје мишљење, а шта ће предложити радна група, то у овом тренутку не знам.

ГЛАС: На помен диференциране стопе одмах се почне говорити како то омогућава злоупотребе?!

ВИШКОВИЋ: Не слажем се са таквим ставовима, јер ако сви свој посао раде одговорно и транспарентно, немогуће је направити злоупотребе. Уосталом, већина европских земаља има више стопа ПДВ, неке и по пет-шест. У сваком случају, ако не буде уведена диференцирана стопа, било каква друга измјена закона не би дала резултате.

ГЛАС: Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је да ће сједнице те институције убудуће бити отворене за јавност. Тај потез је поздравила новинарска заједница у Српској која очекује и од Владе Српске да се поведе за тим примјером?! Шта кажете на то?

ВИШКОВИЋ: Ако је потребно да пред камерама држимо сједнице Владе, немам ништа против.

ГЛАС: Шта је са ревизијом диплома?

ВИШКОВИЋ: То је више медијски фабриковано из редова опозиције, него што је реално спроводљиво. Једина институција у РС за провјеру диплома је Републичка просвјетна инспекција. Да не бисмо затрпали инспекцију тако што ћемо им одједном послати 1.000 диплома на провјеру, шаљемо сукцесивно по педесетак и до сада нисмо добили информације ни о каквим злоупотребама. При томе је битно истакнути да наша инспекција није надлежна за провјеру диплома које нису стечене у РС.

ГЛАС: У интервјуу за “Глас Српске” прије неколико мјесеци на питање о раду Народне скупштине РС рекли сте да “појединци из садашњег сазива НСРС сматрају да је Скупштина мјесто гдје треба да лијече фрустрације”, затим да је “потребна хитна промјена Пословника, јер на сцени имамо иживљавање и злоупотребе Пословника”, а рекли сте и да “скупштинско руководство недовољно користи механизме да заведе ред”. Нажалост, посљедња сједница је показала да сте у праву.

ВИШКОВИЋ: Волио бих да нисам био у праву, али да су боље послушали оно што сам тада говорио, не би дошло до свих оних дешавања на посљедњој сједници републичког парламента.

ГЛАС: Опозиција тражи смјену министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача. Какав је Ваш одговор?

ВИШКОВИЋ: Лукача није бирала опозиција, неће га она ни смјењивати.

ГЛАС: Турбуленције у ДНС-у су довеле до промјене у Влади РС. Када ће бити именован нови министар саобраћаја и веза и ко ће то бити?

ВИШКОВИЋ: Нови министар ће бити именован на првој наредној сједници Народне скупштине РС. Надам се да ће она бити до краја јануара, али још није стигао ниједан приједлог из ДНС-а. Било би неозбиљно да се бавим спекулацијама и говорим о именима која су се појављивала у јавности.

Подршка СПЦ у Црној Гори

ГЛАС: Како коментаришете дешавања у Црној Гори у вези са спорним законом коме се противи Српска православна црква и слободоумни грађани Црне Горе?

ВИШКОВИЋ: Као премијер РС немам право да се мијешам у унутрашње ствари Црне Горе, али као Србин и вјерник СПЦ заиста не разумијем зашто се власт у тој земљи одлучила на један такав закон, јер се Василије Острошки не може избрисати гумицом. Када и поглавар Католичке цркве папа Фрањо поручује да не подржава такво законско рјешење, није ми јасно како неко може рећи да манастир Острог, који вијековима припада СПЦ, сада одузима и да ће бити власништво државе.

Мир и стабилност

ГЛАС: Новогодишња порука грађанима?

ВИШКОВИЋ: Порука је да сви заједно, свако са својих позиција, учинимо све да сачувамо мир и стабилност у РС, јер само мирна и стабилна РС може нам омогућити развој и просперитет, боље плате и пензије и бити пожељна дестинација. Свима желим пуно здравља и среће, велики успјех и што боље резултате у приватном и пословном животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана