»Пут суза« до слободе и јаке Републике Српске

Срна
»Пут суза« до слободе и јаке Републике Српске

Бијељина - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић позвао је данас сарајевске Србе који су након егзодуса 1996. године доселили у Бијељину да не забораве свој завичај, али да једнако воле и просторе на које су дошли након Дејтона.

На Академији која је поводом 20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева одржана у Центру за културу у Бијељини, Мићић је рекао да је овај град уточиште избјеглог становништва, међу којима су Срби из сарајевске регије.

"Семберија је нови завичај за хиљаде становника који су преживјели расељавање епохалних размјера и у тој несрећи Бијељина је имала срећу да се становништво града увећа и да добије добре, честите и вриједне нове суграђане", истакао је Мићић.

"Идеал је засјенио жртву и покренуо постдејтонски егзодус сарајевских Срба, зарад мира и остварења сна, за стварање Републике Српске", мото је под којим је први пут у Бијељини обиљежена годишњица егзодуса 120.000 Срба са подручја Сарајева 1996. године.

На Академији у режији Драгана Елчића, који је и сам учесник егзодуса, у Центру за културу "Семберија" приказани су дијелови Елчићевог документарног филма о овом "путу суза" на који су Срби понијели и своје мртве.

О егзодусу који су проживјели свједочили су српски књижевник Рајко Петров Ного и Ненад Јанковић, познатији као Неле Карајлић, а у програму су наступили хорови, балет и музички умјетници.

"Ниједан Србин није се вратио у Сарајево, а од потписивања Дејтонског споразума и престанка ратних операција до данас САД су промијениле три предсједника, Русија се вратила међу свјетске силе, Индија је нарасла на милијарду становника, Новак Ђоковић је постао најбољи спортиста свијета, измишљен је мобилни телефон, црнац је постао најбољи играч голфа, бијелац највећи репер, Београд је био главни град три различите државе, а ја сам имао хиљаду концерата у преко 40 земаља свијета", рекао је Карајлић.

Обиљежавање 20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева одржано је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а организатор манифестације је завичајно удружење Сарајлија у Бијељини "Пријатељи Илијаша".

Предсједник Организационог одбора манифестације Миленко Зупур најавио је да ће овај датум убудуће бити обиљежаван сваке године с циљем да се отргне од заборава трагедија српског народа.

Он је позвао Србе, све докле допиру звона Српске православне цркве и гдје живе хришћанство, православље и светосавље, да се моле за душе погинулих и за напредак Републике Српске.

"Срби су одлучили да напусте вјековна огњишта и преселе се да би мирно живјели у слободи и слободни, да им нико на свадбама свате не убија", поручио је Зупур.

Заједничко у обраћању свих учесника данашње манифестације у Бијељини била је оцјена да је егзодус Срба из Сарајева био велика жртва за велики циљ – слободну Републику Српску, њено очување и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана