Против уласка у НАТО скоро 80 одсто становника Српске

Дарко Момић
Против уласка у НАТО скоро 80 одсто становника Српске

БАЊАЛУКА - Чак 79,7 одсто грађана Републике Српске је против уласка БиХ у НАТО, резултати су истраживања јавног мњења о евроатлантским интеграцијама БиХ које су данас презентовали представници Факултета политичких наука (ФПН) у Бањалуци.

Ово је треће по реду истраживање јавног мњења о теми евроатлантских интеграција БиХ, а спроведено је током пет радних дана у јуну ове године године.

То је завршно истраживање у оквиру пројекта Удружења грађана ЕДА Бањалука, којег финансира Америчка амбасада у БиХ.

У истраживању које је спроведено од 3. до 7. фебруара негативан став о уласку БиХ у НАТО изразило је 79,8 одсто испитаника из Републике Српске, у октобру прошле године тај је проценат износио 64,3 одсто.

Анкетирање је спроведено CATI методом (телефонско анкетирање) на вишеетапном кластер узорку од 1.000 пунољетних грађана Републике Српске.

Докторанд ФПН-а Хелена Крнетић рекла је да је 51,1 одсто испитаника увјерено да би само приступање НАТО интеграцијама довело до угрожавања опстанка Републике Српске, преноси Срна.

- Када је ријеч о ЕУ, њу грађани доживљавају у политичком и економском смислу као стабилнију цјелину и при томе је то привлачнији простор. Чак 48,8 одсто испитаника је дало подршку за улазак БиХ у европске интеграције - рекла је Крнетићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да је испитивање ставова грађана Републике Срске о уласку БиХ у европске интеграције и НАТО обављено у три фазе.

- Прва фаза је завршена у октобру 2019. године, друга у фебруару, а трећа у јуну ове године и у сва три истраживања смо добили прилично уједначене резултате, односно евидентан је негативан став грађана Српске према уласку у НАТО - нагчасила је она.

Професор на ФПН-у Жељко Будимир рекао је да се из истраживања може закључити да су грађани Српске изричито против интеграције БиХ у НАТО.

Он каже да грађани Српске сматрају и да су раздвојене интеграције у ЕУ и НАТО, те је додао да је то веома битно јер долази притисак, нарочито споља, да тај вид интеграције спада у јединствен концепт евроатлантских интеграција.

Будимир је додао да се у истраживању види да подршка приступању ЕУ у све три фазе истраживања није пала испод 50 одсто, док је показан негативан тренд када је ријеч о приступању БиХ НАТО-у.

Теме

Главне теме које се налазе у извјештају су:

- Колика је подршка уласку БиХ у НАТО, а колика уласку БиХ у Европску унију?

- Да ли улазак у НАТО више подржавају млади или старији?

- Да ли млади виде европску будућност БиХ?

- Који су разлози за малу подршку придруживању НАТО?

- Какви су упоредни резултати подршке НАТО и ЕУ?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана