Продаја горива донијела 1,13 милијарди КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Продаја горива донијела 1,13 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Од намета на продају горива у прошлој години у БиХ убрано је 1,13 милијарди марака, што је за скоро 50 милиона мање него 2021. године, а стручњаци то приписују поскупљењу на тржишту нафтних деривата којем је било изложено и домаће тржиште, а што је на крају донијело и мању потрошњу дизела и бензина.

Наиме, по литру горива које се прода на тржишту у БиХ тренутно се плаћа акциза (висина зависи од врсте нафтног деривата, од 0,30 до 0,45 КМ по литру), те двије путарине. Прва путарина је за одржавање путева (0,15 КМ по литру деривата), а друга за изградњу аутопутева и реконструкцију других путева (0,25 КМ по литру деривата).

Тако је у прошлој години од акциза на нафту и нафтне деривате укупно убрано укупно 510 милиона марака, а годину раније та бројка износила је 531 милион.

- Када је ријеч о путаринама, у прошлој години по том основу прикупљено је 627,24 милиона марака, а годину раније 655,63 милиона - рекао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

У анализи Одјељења за макроекономску анализу УИО наведено је да је лани потрошња бензина пала за 5,6 одсто, дизела за 2,5 одсто, а осталих деривата за 2,9 одсто.

- Након раста потрошње деривата у јануару и фебруару, с почетком ратних дешавања у Украјини и растом цијена на свјетском тржишту нафте, у марту је наступио пад потрошње који траје све вријеме посматраног периода са изузетком у мају, када се остварени раст дијелом може приписати ефектима ниске основице потрошње дизел горива у истом мјесецу претходне године. Највеће стопе пада потрошње деривата нафте забиљежене су у трећем кварталу 2022. године - наведено је у анализи одјељења.

У истој анализи наведено је да су нето приходи од акциза на деривате нафте и путарине чинили 14,4 одсто прихода од индиректних пореза у 2022. години.

У БиХ су лани предлагане и измјене Закона о акцизама и то на начин да буду укинуте акцизе на гориво, али то законско рјешење је и даље у процедури али без подршке владајуће структуре у БиХ и по свему судећи од измјена тога акта неће бити ништа.

Укидањем акциза на гориво грађани БиХ би литар горива плаћали и до пола марке јефтиније.

Раст улазних цијена

Предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Јовица Вучковић најавио је у петак да ће гориво на бензинским пумпама у Српској поскупјети за десет фенинга по литру. 

- Литар дизела коштаће 2,61 марку, а бензин 2,63 КМ по литру. Гориво поскупљује јер су у расту улазне цијене - рекао је “Гласу Српске” Вучковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана