Прочитајте шта пише у спорној пресуди Уставног суда БиХ: Упориште за одлуку судије нашле у предмету из 2012. године

Дарко Момић
Прочитајте шта пише у спорној пресуди Уставног суда БиХ: Упориште за одлуку судије нашле у предмету из 2012. године

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ у пресуди којом је утврдио да члан 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске није у сагласности са три члана Устава БиХ навео је да „укида поменути члан Закона“, те да он престаје да важи „наредног дана од дана објављивања одлуке у Службеном гласнику БиХ“.

Оно што посебно упада у очи када се ради о спорној пресуди у чијем посједу је „Глас Српске“ јесте то што Уставни суд БиХ упориште за овакву одлуку са којом се нису сложиле српске судије Златко Кнежевић и Миодраг Симовић, налази у својој одлуци из 2012. године донесеној по апелацији бившег лидера СДА Сулејмана Тихића.

- Уставни суд истиче да се питањима државне имовине и уставне надлежности за њено регулисање бавио у својој одлуци број У-1/11 од 13. јула 2012. године. У наведеном предмету Уставни суд је оцјењивао уставност Закона о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске и под забраном је располагања, те је закључио да је Република Српска донијела побијани закон противно Уставу БиХ, јер се ради о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања имовине и да цјелокупан закон не може остати на правној снази - наводи се у пресуди.

Даље, Уставни суд понавља да је, иако сваки ниво власти ужива уставну аутономију, ентитетска уставна надлежност подређена обавези да мора бити у складу с Уставом БиХ и „одлукама институција БиХ“.

- Имајући у виду одредбе Устава БиХ којима је утврђен правни континуитет државе БиХ, да је сходно томе држава БиХ титулар имовине правних претходника, да БиХ има искључиво право наставити да регулише државну имовину чији је она титулар, Уставни суд закључује да оспорена одредба Закона о пољопривредном земљишту која је прописала да предметно пољопривредно земљиште по сили закона постаје својина и посјед Републике Српске није у сагласности са чланом I/1, чланом III/3.b) и чланом IV/4.е) Устава БиХ - наводи се у пресуди коју можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана