Прикључење на гасовод није политичко, већ економско питање

Срна
Прикључење на гасовод није политичко, већ економско питање

БАЊАЛУКА - Прикључење Републике Српске и Федерације БиХ на гасовод није политичко, већ првенствено економско питање, закључак је научно-стручне конференције са међународним учешћем "Источна или Јужна интерконекција - политика или економија?", која је одржана у Бањалуци.

То се, како је појашњено, односи на прикључење Републике Српске путем "Источне интерконекције" у систем "Турског тока" првог оперативног међународног гасовода, и Федерације БиХ /ФБиХ/ преко "Јужне интерконекције" на ЛНГ терминал Крк.

Учесници конференције су истакли да БиХ треба да искористи свој географски положај и да реализацијом "Источне и Јужне интерконекције" обезбиједи довољне количине енергента 21. вијека вођена искључиво својим интересима и капацитетима.

На скупу је преовладало мишљење да је за БиХ важно да поред тога што води рачуна о властитим интересима не игнорише важне међународне и регионалне пројекте, посебно не оне од којих зависи њена будућа енергетска безбједност.

Истакнут је и значај јачања капацитета невладиног сектора организовањем оваквих научно-стручних конференција, округлих столова ради информисања јавности у БиХ и региону о важностима и економским могућностима које доноси изградња нових транспортних праваца и повезивања са мрежама природног гаса у региону, као и потреби заштите ових мрежа.

Конференцију је организовао Центар за лобирање из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана