Пријетња по мир и здравље удуплала одбијенице

Ведрана Кулага Симић
Пријетња по мир и здравље удуплала одбијенице

САРАЈЕВО - Више од 4.500 странаца лани није добило зелено свјетло за улазак у БиХ, јер је процијењено да су опасни по безбједност, мир, јавни поредак и здравље, што је рекордан број у протеклој деценији.

Ти и други подаци о дешавањима на граници и пограничном појасу БиХ су објелодањени у документу под називом “Миграциони профил за 2020. годину”, а који је усвојен на сједници Савјета министара БиХ и у којем се на почетку подсјећа да су надлежни лани, с циљем спречавања и сузбијања ширења вируса корона, донијели одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца.

Одбијање уласка је мјера која се односи на стране држављане и лица без држављанства који покушавају легално прећи границу БиХ и ући у земљу, а да при томе не испуњавају законом прописане услове за улазак. Граничари им у таквим случајевима одбијају улазак и издају рјешење на које је могућа жалба, али њено подношење не омогућава улазак у БиХ.

Из прошлогодишњих евиденција је видљиво да је у 2020. број одбијених улазака већи за 93,2 одсто у односу на годину раније. Број је заустављен на 4.525 одбијених улазака. На копненој граници издато је 4.266, а на међународним аеродромима 259 одбијеница.

- Највећи број одбијених улазака односи се на Њемачку (638), Словенију (456), Аустрију (426) и Турску (424), што износи 43 одсто од укупног броја - истакнуто је у документу.

Статистика указује на то да су разлози за одбијање улаза различити, у зависности од тога на којем дијелу границе/граничном прелазу де то и дешава, али да је корона кривац за највише одбијених улазака.

- Одбијање уласка држављанима Њемачке доноси се углавном из разлога што би присуство на територији БиХ представљало пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру, јавном здрављу или међународним односима, док се држављанима Словеније и Аустрије одбијао улазак због непосједовања важеће путне исправе - истакнуто је у документу, гдје пише и да је дио одбијеница издат и због немогућности доказивања сврхе намјераваног боравка.

У Граничној полицији БиХ су потврдили за “Глас Српске” да статистика за 2020. годину указују на то да су разлози за одбијање улаза странцима у БиХ различити, али да је у највећем броју случајева (2.174) улазак одбијен због сумње на угрожавања јавног здравља, док је за девет лица одбијен улаз, јер би другачији епилог могао представљати пријетњу безбједности.

- Мјере одбијања уласка у највећем броју су се односиле на угрожавање јавног здравља, имајући у виду пандемију вируса корона, као и прописане додатне услове за улазак у БиХ - закључили су у тој институцији.

Први “Миграциони профил” усвојен је крајем септембра 2009. године, чиме је испуњен дио обавезе из Мапе пута за либерализацију визног режима, а тај документ представља сажетак дешавања на граници и пограничном појасу те илегалних миграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана