Пресуду o именовању директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења не спроводе ни по цијену плаћања пенала

Ведрана Кулага Симић
Пресуду o именовању директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења не спроводе ни по цијену плаћања пенала

САРАЈЕВО - Правобранилаштво БиХ уложило је жалбу на посљедње рјешење Суда БиХ којом је поново наложено Савјету министара БиХ да актуелног начелника кабинета директора Граничне полиције Радишу Самарџију постави за директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења на заједничком нивоу, а на основу раније спроведеног конкурса.

Самарџија је на конкурсу, спроведеном у 2017. години, био прворангирани кандидат са најбољим оцјенама, али је умјесто њега за директора Агенције именован Неђо Којић.

Због таквог епилога конкурсне процедуре, Самарџија је одлучио да тужи Савјет министара, односно Министарство безбједности БиХ јер је сматрао да је ријеч о незаконитом именовању директора који је био четврти на листи са 34 бода док је он, са друге стране, био први са 48 бодова, а након двогодишњег поступка добио је пресуду у своју корист.

Суд БиХ је, наиме, након поступка поништио рјешење о именовању Којића и наложио Савјету да поново спроведе поступак именовања директора у складу са листом кандидата у оквиру конкурса од 27. јуна 2017, односно да именује Самарџију који је у својој тужби навео да је именовање Којића било незаконито, јер се он уопште није налазио на листи успјешних кандидата. Којићево име је, према тврдњи Самарџије, са листе неуспјешних накнадно додато на листу успјешних. Таква листа је достављена тадашњем министру безбједности БиХ Драгану Мектићу који је Којића, са четвртог мјеста на листи, предложио за директора Агенције, а Савјет министара именовао.

Након пресуде од 10. априла ове године, а којом је потврђена првостепена од 18. јула прошле године, Савјет министара БиХ је поништио рјешење о именовању директора Агенције, али Којића оставио у фотељи директора, као вршиоца дужности што, како тврди, Самарџија није у складу са судском одлуком.

Због тога је поднио захтјев за принудно извршење пресуде, послије чега је Суд донио рјешење којим се налаже Савјету министара да у року од 15 дана именује директора у складу са правоснажном пресудом. У противном ће му, за сваки дан кашњења, плаћати 100 КМ судских пенала.

И на ту судску одлуку, каже Самарџија за “Глас Српске”, Правобранилаштво БиХ је 3. јула упутило жалбу што је за њега покушај куповине времена. 

- У образложењу су као један разлог за тренутно стање навели и пандемију вируса јер се, како су навели, Савјет министара није могао састајати, што је апсолутно нетачно јер је од правоснажне пресуде било 18 сједница Савјета, тако да је и овај потез вјероватно покушај куповине времена. Који је разлог, не знам - рекао је Самарџија који је коначну одлуку Апелационог одјељења Суда БиХ очекује веома брзо.

Нагласио је да ће та одлука бити посљедња те да би тада цијели случај требало коначно да добије епилог након дуже правне битке, али и упозорио да, ако надлежни и даље не буду хтјели да је спроведу у дјело, морати да плаћају судске пенале.

- Не знам коме то може бити интерес - закључио је Самарџија.

Конкурсном процедуром за избор директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ баве се и правосудне институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана