Премија осигурања премашила 114 милиона марака

Милијана Латиновић
Премија осигурања премашила 114 милиона марака

Бањалука - Обрачуната премија на тржишту осигурања Републике Српске у првом полугодишту ове године износила је 114,8 милиона марака и за 2,8 одсто је већа у односу на исти период лани.

У Агенцији за осигурање Републике Српске појашњавају да укупно обрачуната премија на тржишту осигурања Републике обухвата премију друштва за осигурање са сједиштем у Српској која је умањена за премију коју су та друштва обрачунала у ФБиХ, и увећана за премију коју су филијале друштва за осигурање са сједиштем у ФБиХ обрачунала у Републици Српској.

- Од укупно обрачунате премије, на премију неживотних осигурања, односило се 95,1 милион марака, док је обрачуната премија животних осигурања износила 19,7 милиона марака - навели су у Агенцији за осигурање.

Предсједник Скупштине Удружења друштава осигурање РС Миломир Дурмић каже за “Глас Српске” да из године у годину на домаћем тржишту предњаче обавезна и неживотна осигурања, док већина грађана и даље  животна осигурања сматра луксузом.

- Иако је премија од ауто-одговорности смањена за десет одсто, а знамо да та врста осигурања предњачи на нашем тржишту, можемо бити задовољни полугодишњим резултатом. Иако биљежимо раст, то су и даље мали кораци у поређењу са капацитетима Републике Српске - рекао је Дурмић.

Додаје да свијест грађана о осигурању станова и пољопривредних газдинстава и даље није довољно развијена.

- Нажалост то није случај само са физичким, већ и са правним лицима. Поражавајућа је чињеница да имовину не осигуравају ни предузећа чији је оснивач локална заједница или Република - рекао је Дурмић, нагласивши да се на осигурање и даље гледа као на трошак, а не као превентиву и потребу.

Дурмић додаје да животна осигурања такође биљеже благи раст у овој години, али да је то и даље веома скромно.

- У поређењу са земљама окружења и развијеним европским државама, Српска и БиХ су готово на дну љествице по заступљености животних у укупној структури премије осигурања - рекао је Дурмић и додао да слична кретања на домаћем тржишту осигурања очекује и у другом полугодишту ове године.

Осигуравајуће куће

У Агенцији за осигурање РС наводе да су осигуравајуће куће за шест мјесеци ове године оствариле нето добитак од 14 милиона марака, што је за 26,6 одсто мање у односу на исти период лани.

- Десет друштава за осигурање је исказало нето добитак у износу од 16 милиона КМ, док је пет друштва исказало нето губитак, у укупном износу од два милиона КМ - навели су у Агенцији за осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана