Представници послодаваца и синдиката: О минималцу нема приче јер нас нико из Владе не зове

 Маријана Миљић Бјеловук
Представници послодаваца и синдиката: О минималцу нема приче јер нас нико из Владе не зове

БАЊАЛУКА - Представници синдиката и послодаваца у Српској тврде да су спремни да сједну за исти сто и отпочну разговоре о износу најниже плате за ову годину, али наводе да нема ко да их окупи јер је републички Економско социјални савјет тренутно без представника трећег партнера, односно Владе.

С формирањем нове Владе РС премијер Радован Вишковић требало је да предложи нове представнике Владе у Економско социјални савјет. Предсједник тог савјета доскоро је био министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, а чланови министри финансија, енергетике и рударства те предузетништва Зора Видовић, Петар Ћокић и Вјекослав Петричевић. Милуновић и Петричевић више нису у министарским фотељама.

- Ми смо увијек били спремни да сједнемо за сто, али због нереалних захтјева синдиката нисмо се договорили. Сада је све на Влади јер они би требало да предложе своје чланове у Економско социјални савјет, односно требало би да именују своје представнике да бисмо могли разговарати. Без тога нема ништа. Нема ко сазвати састанак. Милуновић је био предсједник и отишао је. Нека закажу састанак и ето нас - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић.

Колико би требало да порасте најнижа плата, Тривић наводи да би на то питање требало да одговори математика.

- Министарство финансија прошле године направило је добру анализу. То треба да уради и ове. Најнижа плата не треба да буде ствар пијаце, него математике. Евентуални раст минималца не треба бити ништа значајно - поручио је Тривић.

Из Савеза синдиката поручују да су у другом полугодишту 2022. године у више наврата иницирали окупљање социјалних партнера, али да се на посљедњем заказаном састанку представници послодаваца нису ни појавили.

- Послодавци неће и не желе да преговарају, нити то њих интересује. Њихов став је да најнижу плату не треба повећавати и да је 650 марака довољно и прихватљиво - рекла је предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић.

Наводи да су они увијек спремни да сједну за сто са свима који желе да разговарају.

- Економско социјални савјет тренутно не функционише јер нема представнике Владе. Позивам премијера да именује своје представнике у савјет из реда министара како бисмо могли сазвати сједницу и покушати поново договорити износ најниже плате за ову годину - рекла је “Гласу” Мишићева и подсјетила да је законска обавеза премијера да одреди износ најниже плате ако социјални партнери не постигну договор о овом питању.

Вишковићева порука

Радован Вишковић затражио је од послодаваца и синдиката да сједну за исти сто и договоре износ најниже плате у Српској.

- Сједите, причајте пет сати или пет дана и договорите се. Сада ја то тражим од њих - рекао је Вишковић у интервјуу “Гласу Српске”. Вишковић сматра да се многе обавезе некоректно пребацују на Владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана