Пред народне посланике коначно стигло рјешење за својинске односе: Тачка на питање “државне” имовине

Дарко Момић
Пред народне посланике коначно стигло рјешење за својинске односе: Тачка на питање “државне” имовине

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске упутила је Народној скупштини Српске Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти којим коначно треба да буде ријешено питање власништва над имовином на територији РС коју Уставни суд БиХ сматра тзв. државном имовином.

Закон је упућен парламенту на усвајање по хитном поступку, а из Владе Српске је саопштено да ће се доношењем овог закона ријешити отворена питања неометаног функционисања субјеката јавне власти  и то Републике Српске, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, јавних установа и других јавних служби чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе.

- Непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти РС, а коју они користе за обављање своје основне дјелатности, по сили закона постаће својина тих субјеката - наводи се у саопштењу Владе РС.

У образложењу закона прецизира се да тачно одређивање носилаца својинских права омогућава да се имовина попише, утврде подаци о досадашњем располагању, предвиди будуће располагање (закуп, најам, концесија итд.), утврди план финансијских средстава и низ других ствари.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС и члан скупштинског Одбора за уставна питања Душица Шолаја каже да се предложеним законом жели ставити тачка на питање имовине коју Уставни суд БиХ, ОХР и политичко Сарајево неосновано сматрају тзв. државном имовином.

- Први члан тог закона јасно каже да се њиме регулише својина на непокретној имовини коју користе субјекти који врше власт од потписивања Дејтонског мировног споразума. У другом члану се дефинише да су субјекти јавне власти Република Српска, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и друге јавне службе чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе, а трећим чланом се прецизира да је та имовина својина, односно власништво тих субјеката - објашњава Шолаја.

Она додаје да предложени закон има свега пет чланова, истичући да се њима никоме не тјера инат, већ ставља тачка и рјешавају сви проблеми правне природе када су у питању својински односи.

Према тврдњама нашег саговорника одлично упућеног у имовинска питања и својинске односе који је инсистирао на анонимности, предложени закон заиста представља добар темељ за коначно рјешавање питања “државне” имовине. Он каже да намјерно говори добар темељ, зато што је могао да буде мало прецизнији.

- Члан 3. закона прописује се да је непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти коју користе за обављање своје дјелатности и функционисање, по сили закона својина тих субјеката. Спорна је само та формулација “која се сматра”, јер је недоречена и непрецизна. Умјесто тога, треба да стоји “која је била уписана као државна или друштвена својина (општенародна имовина) или која је по Споразуму о сукцесији припала БиХ”. Тиме се прецизира о којој тачно имовини се ради и избјегава та недоречена формулација “која се сматра” - објашњава наш саговорник.

Ешдаун

Према тврдњама нашег извора, законом о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти практично се рјешава питање имовине која је одлуком бившег високог представника Педија Ешдауна под забраном располагања.

- У суштини, ради се о имовини коју је својевремено пописао Тим за попис имовине ОХР-а - прецизира наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана