Правосуђе споро, адвокати немарни

Ведрана Кулага
Правосуђе споро, адвокати немарни

Бањалука - Судови, тужилаштва и адвокати нашли су се на мети становника у више од половине жалби због кршења њихових политичких и грађанских права, које су лани стигле у канцеларију Омбудсмана за људска права БиХ.

Омбудсмани су лани добили 2.977 жалби, што је на нивоу из претходне године. Највећи број жалби односио се на повреду грађанских и политичких - 1.718 или 57,7 одсто. На рад судова стигло је 569 жалби. Анализом жалби утврђено је да грађани траже помоћ омбудсмана због непримјерене дужине трајања поступака и недјелотворног спровођења судских одлука. На рад судија жале се због повреда одредби процесних закона, повреде права у вези са поступањем судова и принципа непристраности, недоношења судских одлука на законит начин и у року, те неуједначености судске праксе.

Највише жалби односило се на рад Кантоналног и Општинског суда у Ливну, Општинског суда у Сарајеву, Основног суда у Бањалуци и сарајевског Кантоналног суда. Становници су се жалили и на највиши судску инстанцу, Уставни суд БиХ, а махом су указивали на дужину трајања поступака на основу уложених апелација.

Незадовољни грађани нису заобишли ни тужилаштва на чији рад је лани поднесено 57 жалби. Као и претходних година жалбе се углавном односе на непредузимање активности у вези са поднесеним кривичним пријавама и дужину трајања поступка до доношења тужилачке одлуке. За разлику од судова, нису објелодањени подаци о тужилаштвима на које су се грађани највише жалили.

Грађани су често незадовољни и поступцима и одлукама адвоката и адвокатских комора. Поштеђени нису били ни адвокати које су грађани сами ангажовали, ни они који су им додијељени по службеној дужности. У жалбама је изражено незадовољство начином заступања, залагањем током поступка, лоша комуникација и недовољна информисаност о предузетим радњама и пропуштање рокова за предузимање правних радњи у поступцима. Адвокатске коморе обухваћене су жалбама јер нису покренуле поступак на основу пријава на адвокате.

У канцеларији Омбудсмана за људска права БиХ истичу да не могу бити задовољни поштивањем политичких и грађанских права.

- Међународни пакт о грађанским и политичким правима обавезује БиХ да поштује грађанска и политичка права међу којима су право на живот, слободу вјероисповијести и говора, окупљања, правично суђење и изборна права. Највећи број жалби у нашем Одјељењу за праћење политичких и грађанских права доказује да наведена права још нису довољно испоштована - навели су омбудсмани.

Жалбе на рад правосудних институција

340 повреда принципа непристраности

144 непримјерена дужина трајања судских поступака

58 недјелотворно спровођење судских одлука

27 повреда одредби процесних закона

57 тромост у вези са поднесеним кривичним пријавама, дужина поступка до доношења одлуке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана