Познато када Новалић иде у затвор

ГС
Познато када Новалић иде у затвор

САРАЈЕВО - Бивши премијер Федерације БиХ Фадил Новалић (СДА) преузео је данас упутни акт Суда БиХ у којем му је одређен термин почетка служења четверогодишње затворске казне.

Новалић је добио позив да се одазове на издржавање затворске казне у затвор у Војковићима 6. марта, сазнаје Кликс.

На посљедњој сједници Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Новалић је остао и без мандата у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Пресудом Суда БиХ у предмету "Респиратори" Фадил Новалић је осуђен на четири године затвора, Фахрудин Солак на шест година и директор "Сребрне малине" Фикрет Хоџић на пет година.

Премијер, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите и директор Сребрене малине осуђени су за злоупотребу положаја, док је Солак осуђен и за кривотворење и уништавање службених докумената.

Њих тројица заједно су злоупотријебили јавни систем набавке приликом чега је утрошено 10,5 милиона КМ. Новалић је крив с обзиром на положај премијера ФБиХ који је имао, Солак због позиције директора ФУЦЗ-а, која је у том тренутку била једна од најважнијих инстанци за пандемијске набавке, а Хоџић као директор фирме која је учествовала у набаци респиратора.

Једина ослобођена у овом предмету је тадашња министрица финансија Јелка Миличевић (ХДЗ) за коју није утврђено да је починила кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана