Позитивни и изоловани ће моћи на изборе

Дарко Момић
Позитивни и изоловани ће моћи на изборе

САРАЈЕВО - Особама које су заражене вирусом корона и бирачима који на дан овогодишњих локалних избора буду у кућној изолацији биће омогућено да гласају путем мобилних тимова, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег одлично упућеног извора, Централна изборна комисија припрема упутства и правилник о томе, али начин гласања ће бити најсличнији оном за особе које су и до сада своје бирачко право остваривале путем мобилних тимова.

- За гласање путем мобилних тимова на општим изборима 2018. године у Централни бирачки списак била су уписана 12.143 бирача. То су бирачи који су везани за своје домове због старости, болести или инвалидитета, затим осуђеници и притвореници, као и особе које су везане за одређене установе, а имају право да гласају. У оквиру тога се тражи рјешење и за ову категорију о којој говоримо, односно за позитивне на вирус и лица у изолацији - објашњава наш извор.

Он додаје да одређен проблем постоји због тога што се Централни бирачки списак по Изборном закону закључује 45 дана прије избора, истичући да ЦИК управо због тога припрема посебан правилник.

- Не може ЦИК ни било ко други знати да ли ће неко 15. новембра, за када су заказани избори, бити позитиван и у болници или ће му бити одређене мјере самоизолације, али тим људима се мора омогућити да гласају. ЦИК ће највјероватније омогућити да то своје право остваре путем мобилних тимова, при чему ће опет бити неки крајњи рок до када ће се морати закључити посебни бирачки списак за гласање путем мобилних тимова - каже наш саговорник.

Бивши члан ЦИК-а Новак Божичковић каже да нерадо даје изјаве о раду ЦИК-а, додајући да и њега занима какво упутство ће донијети ЦИК у вези са гласањем особа позитивних на вирус корона или оних у самоизолацији.

- Не може се неко на дан избора или дан-два раније пријавити и рећи да хоће да гласа путем мобилног тима зато што му је епидемиолошка служба издала рјешење о изолацији. С друге стране, бирачко право је загарантовано Уставом, тако да ће бити јако интересантно видјети како ће ЦИК ријешити то питање. Не желим ништа да сугеришем бившим колегама, јер сам свој посао у ЦИК-у завршио - каже Божичковић.

С друге стране, још један бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић каже да гласање ове специфичне категорије бирача не би требало да буде превелики проблем.

- Људима се мора омогућити да остваре своје бирачко право, али оно ће вјероватно бити ограничено на начин да ће се до неког рока морати пријавити за гласање путем мобилних тимова - каже Шехић.

Он додаје да Централни бирачки списак, који се закључује 45 дана прије избора, није коначан, јер се праве додатни спискови.

- Шта је са особама које послије закључивања списка напуне 18 година и остваре бирачко право? Таквим особама се омогући да гласају без обзира на то што их нема на списку - каже Шехић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана