Потврђено из Фонда ПИО: Рекордна пензија у Српској 2.181 КМ

Драгана Орловић
Потврђено из Фонда ПИО: Рекордна пензија у Српској 2.181 КМ

БАЊАЛУКА - Многи пензионери у Републици Српској због ниских примања једва састављају крај с крајем, посебно у доба пандемије и разних поскупљења, док, с друге стране, само њих 183 може да се похвали пензијом од 1.500 до 2.181 КМ.

Најнижа новембарска пензија, и то након четири деценије рада, износила је 424 марке, а како показују најновије евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, њу прима 10.106 пензионера. Појашњавају да у категорије пензија са вишим износима спадају све које су премашиле 1.500 марака.

- Имамо 183 корисника који примају пензије од 1.500 до 2.181 КМ. То су све људи који су некада били запослени у дјелатностима попут банкарства, безбједности, осигурања, науке и у области високог образовања - истичу у фонду.

Највиша исплаћена пензија у новембру ове године била је 2.181 марку. Тај износ стиже на адресу само једног корисника.

- Највиша пензија у правилу је једна, док се друга, трећа и све остале по реду у свом износу разликују барем за фенинг - објашњавају у Фонду ПИО.

Ипак, многи пензионери су на ивици егзистенције. На то упозорава и предсједник Удружења пензионера РС Ратко Трифуновић који каже да ова популација веома тешко живи, посебно у посљедње вријеме поскупљења, и то првенствено основних животних намирница.

- Пензионери са малим примањима су у заиста доста тешкој ситуацији, као и радници са малим платама - навео је Трифуновић.

Он је подсјетио на договор са Владом Републике Српске, према којем је обећано да ће и у идућој години бити настављено редовно усклађивање и повећање пензија.

- Колико ће то повећање пензија бити, зависиће од процента раста цијена и процента раста просјечне плате, јер та два процента дијеле се напола и добија се проценат за који би требало да буде и већа пензија од јануара - објашњава Трифуновић.

Њихова очекивања су, како каже Трифуновић, да пензије у идућој години буду веће за пет одсто.

- Да ли ће тих пет одсто бити у примјени од 1. јануара или ће ићи дио тад, а дио током године, видјећемо. Углавном, свако повећање је веома значајно - закључује Трифуновић.

Регион и Европа

Просјечна пензија у Хрватској у августу износила је 373 евра, док је у Црној Гори била 293 евра. Пензионери у Македонији у просјеку примају 255 евра, а у Србији 219 евра. С друге стране, просјечна мјесечна пензија у Њемачкој износи 1.290 евра, у Италији 1.100, у Чешкој 599,8, а у Словенији 549 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана