Потврђена пресуда Анђелку Н. из Новог Града: Три и по године затвора за силовање познанице

Небојша Томашевић
Потврђена пресуда Анђелку Н. из Новог Града: Три и по године затвора за силовање познанице

БАЊАЛУКА - Анђелко Н. (36) из Новог Града правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на три и по године затвора због силовања познанице М. Р, сазнаје "Глас Српске".

Пресуда је изречена након што је вијеће одбацило као неосноване жалбе одбране и Окружног тужилаштва, те је потврдило пресуду Окружног суда у Приједору.

Анђелко Н. је дјевојку М. Р. силовао заједно са Јасминком Ц, (57), који је раније такође осуђен. Према пресуди, они су као саизвршиоци жртву силовали у ноћи 27. септембра 2010. године на подручју Добрљина код Новог Града. Кобне вечери Анђелко Н. је аутомобилом повезао  М. Р, да би, возећи се према Добрљину, скренуо с пута на неосвијетљено мјесто. Заједно са њима у возилу је био Јасминко Ц, који је након заустављања аутомобила напао дјевојку, те је ударио када је она кренула да излази напоље. Жртва се након тога дала у бијег, али је Јасминко сустигао и силовао. Говорио јој је: "Ти си наша к.... вечерас", а Анђелко Н.  је то све посматрао, те јој је рекао: "Само га слушај и све ће бити добро." Након што ју је обљубио Јасминко, са жртвом је сексуални однос имао и Анђелко Н.

Његова одбрана током судског поступка и у жалби је истицала да је дјевојка добровољно пристала на сексуални однос, али је то Врховни суд РС одбацио. У одлуци о потврђивању првостепене пресуде наводи се да понашање оптуженог  говори да је он кобне вечери имао намјеру да смањи могућност оштећене да се бори и није јој помогао када ју је силовао Јасминко Ц., већ јој је говорио да га мора слушати.

- То све указује да је Анђелко Н. оштећеној дао до знања да не пружа отпор, што је код ње створило додатни страх да би се могло десити веће зло од сексуалног чина с њим. Стога се изостанак отпора оштећене према њему  може  посматрати искључиво у контексту губитка воље и снаге код оштећене за опирањем, које је безуспјешно, јер је претходно већ било сломљено радњама Јасминка Ц. - стоји у пресуди Врховног суда РС.

Суд сматра да је изречена казна од три и по године адекватна степену кривичне одговорности Анђелка Н.

Досије

Саизвршила у силовању осуђеног Анђелка, Јасминко Ц. након тог кривичног дјела поново је дошао у сукоб с законом. Он је 2018. године ухапшен у Италији када су карабињери у његовом аутомобилу пронашли арсенал оружја. Возило је био са швајцарским таблицама и изнајмљено је у Словенији, а заустављено по преласку границе код Горице. Осумњичени је наоружање наводно возио у Барселону. Тада је пронађен полуаутоматски пиштољ у торби у пртљажнику, а затим у ауту  још  два "шкорпиона", шест АК-47, један карабин, оптика, разни пригушивачи, оквири и муниција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана