Потврде о “вишој сили” добило 50 компанија

Маријана Миљић Бјеловук
Потврде о “вишој сили” добило 50 компанија

БАЊАЛУКА - Потврду о “вишој сили” до сада је добило око 50 компанија у Српској и БиХ, које им служе као доказ да уговорену робу не могу испоручити због ванредног стања у земљи те због тога страним партнерима не плаћају пенале.

У Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ казали су да им се до сада обратило око 40 компанија које се баве спољнотрговинским пословима са захтјевом да им буде издата потврда о “вишој сили”.

- Те компаније затражиле су више захтјева, јер неке од њих имају партнера у различитим земљама у иностранству - казали су у СТК-у.

У овој институцији појаснили су да издају потврду о “вишој сили”, која компанијама омогућава да пословним партнерима докажу немогућност поштовања уговорених обавеза из објективних разлога, односно из разлога на које оне нису могли утицати и предвидјети их.

- Овај документ актуелизован је због ситуације узроковане пандемијом вируса корона, због чега су многе фирме ометене у својим редовним пословним активностима - навели су у СТК-у и додали да ову потврду предузећима издају бесплатно.

Влада Српске је 16. марта прогласила ванредну ситуацију због пандемије вируса корона, а то је утицало и на то да домаћа предузећа треба да буду ангажована прије свега за задовољење потреба становништва и друштва. Привредној комори РС до сада се обратило 13 предузећа са захтјевом да им буду издате потврде о “вишој сили”.

- То је посебно важно када су поједине земље забраниле извоз прехрамбених и хемијских производа. Отвара се могућност да домаће фирме буду ангажоване за задовољење домаћих потреба. Са проглашењем ванредне ситуације, а касније и ванредног стања, отворена је могућност да Привредна комора РС може привредницима који извозе робу у иностранство издати увјерење о “вишој сили”, које могу искористити да не би морали плаћати пенале ако не буду у могућности да изврше уговорене рокове за испоруку производа и услуга - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Банке траже доказ

Привредна комора РС обавијестила је предузећа у Српској да ће издавати потврду која доказује да су претрпјели штетне посљедице због вируса корона или им је рад био ограничен или привремено забрањен.

- Ову потврду привредним друштвима траже поједине комерцијалне банке у РС, приликом предаје захтјева за одобравање посебних мјера по кредитима за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих пандемијом вируса корна, међу којима је и мораторијум на отплату кредита - саопштили су из Привредне коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана