Постигнут договор рудара и Владе ФБиХ, спорне двије тачке

Срна
Foto: klix.ba

САРАЈЕВО - Већина тачака дневног реда усвојена је на састанку преговарачког тима о захтјевима Синдиката радника рудника у ФБиХ у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву.

Састанак је завршен, а предсједник Синдиката Синан Хусић је рекао да је усвојено 11 од 13 тачака дневног реда, преноси “Аваз”.

“Сутра ујутро ћемо наставити преговоре”, рекао је Хусић.

Управни одбор Самосталног синдиката радника рудника јуче је на ванредној сједници у Тузли усагласио листу од 13 захтјева, а међу њима су позив Парламенту и Владу ФБиХ да најкасније до 1. децембра реализацијом тих захтјева обезбиједе услове за прекид радничког непослуха и почетка производње у рудницима.

Међу захјтевима су смјене генералног директора “Електопривреде БиХ” и Рудника угља “Крека” у Тузли, задржавање достигнутог нивоа материјалних права запослених, обустављање примјене нових правилника о раду и радном учинку у рудницима и њихово усаглашавање кроз социјални дијалог.

Траже и увезивање радног стажа рударима који испуњавају услове за пензију, креирање програма измиривања обавеза по овом основу у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана