Посланици поново о смањењу отпремнина

В. К.
Посланици поново о смањењу отпремнина

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламента БиХ требало би да поново на сједници 4. фебруара разматра приједлог закона који предвиђа смањење отпремнина за одлазак у пензију одређених функционера на нивоу БиХ, а и овај пут предлагач је Дамир Арнаут који је недавно напустио СББ и од тада дјелује као самостални посланик у Парламенту БиХ.

Приједлог да отпремнине парламентарцима и министрима на нивоу БиХ те члановима Предсједништва БиХ буду ограничене на 10.000 КМ није усвојен на сједници Представничког дома 16. јануара јер није добио подршку ниједног представника из Републике Српске у Парламенту БиХ.

Приједлог да максимална отпремнина буде смањена са 35.000 на 10.000 КМ је пао јер је 20 посланика гласало против, док је 15 било за, уз четири суздржана.

- Ради се о истом приједлогу закона. Узимајући у обзир накнадне изјаве одређених посланика да су грешком гласали против приједлога закона, те да омјер гласања указује да би исправкама тих грешака закона могао бити усвојен, приједлог подносим поново - навео је Арнаут.

Да је дошло до грешке на претходном гласању, истакли су посланици ПДП-а, а у СНСД-у су рекли да се не желе бавити популизмом, него разматрањем цјеловитих проблема и тражењем бољих рјешења.

У приједлогу закона који је поново достављен у процедуру је наведено да, на примјер, запослени у институцијама БиХ са коефицијентом десет тренутно имају право на отпремнину у износу од минимално 29.820 КМ. И ти износи су, како пише, виши због накнаде за минули рад и сличних које се додају на основну плату и улазе у износ нето плате.

- Предложени закон задржава право значајног броја запослених у институцијама БиХ на отпремнину, али уводи ограничење на максималан износ отпремнине на 10.728 КМ - пише у образложењу приједлога.

Минималан износ отпремнине би остао, као и до сада, нешто изнад 5.000 КМ.

- Сви запослени са коефицијентом од 3,55 и ниже задржали би отпремнину у истом износу на коју имају право сада, док би се ограничења у пракси односила на оне који имају виши коефицијент од тога - навео је Арнаут у свом приједлогу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана