Посебна сједница републичког парламента сутра: На дневном реду и плате и референдум

Маријана Миљић Бјеловук
Посебна сједница републичког парламента сутра: На дневном реду и плате и референдум

БАЊАЛУКА - Приједлог изборног закона Републике Српске, али и референдум и грађанска иницијатива те извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године наћи ће се сутра пред посланицима на посебној сједници републичког парламента.

Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је након јучерашње сједнице Колегијума да ће на дневном реду посебне сједнице бити и друга важна питања која се тичу имунитета одређених људи, као и да се појединим кажњеним лицима омогући да остваре своја права на приходе на законит начин.

Када је ријеч о изборном закону РС, Стевандић је нагласио да ће Република по Дејтону бити једна изборна јединица.

- Републичка изборна комисија биће надлежна и за избор предсједника Српске, посланика, одборника и градоначелника - казао је Стевандић и додао да је међу шест тачака дневног реда и одлучивање о саставу делегације Скупштине Српске у парламентарном форуму Република Српска - Србија, који ће се састајати два пута годишње.

Из опозиције су поручили да ће подржати извјештај комисије за Сребреницу, док са друге стране наводе да неће дати зелено свјетло за изборни закон Српске, али и да се неће појавити на митингу који је најављен за исти дан у Бањалуци, односно након завршетка посебне сједнице парламента.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је за ову партију неприхватљив изборни закон како је раније предложен и усвојен у форми нацрта.

- Анализираћемо достављене материјале. Нећемо прихватити изборни закон РС ако он буде идентичан као на прошлој сједници. За нас је прихватљив независни извјештај за Сребреницу - казао је Говедарица и додао да СДС неће подржати скуп на Тргу Крајине.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак рекао је да ова странка неће подржати изборни закон РС те навео да би ово рјешење требало повући ако се “жели добро Српској”.

- Подржаћемо извјештај о Сребреници, али не и митинг на Тргу Крајине. Ни на који начин нећемо учествовати у митингу, сматрамо да је то само корист власти и њихових присталица - навео је Црнадак.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић поручио је да је позив на митинг представа актуелног режима.

О детаљима измјена Закона о раду, за којима је посегнуто како би у Српској био ријешен начин исплате плате лицима која су на листи санкција САД јуче није био рјечит ни министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић.

- Људи би требало да имају право на рад и на зараду по основу тога. Покушавамо да нађемо најбоље рјешење - казао је кратко “Гласу” Егић.

Након што су САД увеле санкције комплетном врху Републике Српске банке су биле приморане да угасе њихове рачуне чиме је онемогућена исплата њихових плата. Под санкцијама САД је и СДС коме је недавно угашен рачун у банци чиме је онемогућена исплата плата за скоро 30 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана