Посебна сједница НСРС направила нови јаз између власти и опозиције: Јединство мисаона именица

Дарко Момић
Посебна сједница НСРС направила нови јаз између власти и опозиције: Јединство мисаона именица

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој се расправљало о политичко-економској ситуацији у БиХ и закључци донесени на њој отворили су нови јаз између владајућих и опозиционих странака у Српској.

Политиколог Љубинко Јовић каже да је неповратно изгубљено политичко јединство у Српској постигнуто 30. јула прошле године на посебној сједници републичког парламента одржаној након што је посљедњи високи представник Валентин Инцко наметнуо измјене Кривичног закона БиХ о забрани негирања геноцида. Јовић подсјећа да су лидери свих странака из Српске на тој сједници посљедњи пут манифестовали јединство.

- Иако су у неколико наврата послије тога износили потпуно различите ставове о бројним питањима, власт и опозиција су имали исти став када је ријеч о “Инцковом закону”. Чини ми се да више није тако и да је послије ове посебне сједнице било каква прича о српском јединству илузија. Размијењено је превише тешких ријечи, тако да сумњам да је могуће да се српске странке договоре о било чему, па чак и о најкрупнијим питањима. Српско јединство је мисаона именица, а знамо ко то прижељкује - каже Јовић за “Глас“.

У прилог његовој тврдњи иду јучерашње изјаве у којима представници владајућих странака поздрављају скупштинске закључке донесене на сједници у уторак, док их из опозиције називају капитулацијом, а посебно споран им је десети закључак који каже “Народна скупштина сматра да је у складу са закључцима са 20. посебне сједнице, која је одржана 30. јула прошле године, да представници Српске у Парламенту, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине,  Владе и предсједника Републике Српске”.

Савјетник предсједника Народне скупштине Радомир Нешковић сматра да је посебна сједница имала позитиван ефекат и да би било добро да се на осталим нивоима власти у БиХ разговара на овај начин.

- Циљ сједнице био је да се отворе разговори, јер се једино тако може доћи до рјешења и изласка из тренутне ситуације у БиХ, која ствара све већу подијељеност и сукобе. Мислим да би и остали парламенти требало да покрену овакву активност, отворену дискусију о свим питањима, да се размотре разне опције како би се дошло до рјешења. Другог начина за политичко усаглашавање у БиХ нема - рекао је Нешковић.

На истом трагу је и изјава замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и потпредсједника СНСД-а Небојше Радмановића који је поручио да ће посланици ове странке учествовати у раду данашње сједнице.

- Понашаћемо се у складу са закључцима Народне скупштине, као што смо то и до сада радили - поручио је Радмановић.

С друге стране, лидер СДС-а Мирко Шаровић сматра да посебна сједница није донијела напредак у рјешавању тешких питања у БиХ.

- Сједница је требало да послужи власти да се отворе врата и верификује повратак власти у заједничке институције, а СНСД се враћа у институције БиХ и то јасно стоји у закључцима - оцијенио је Шаровић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да је лидер СНСД-а Милорад Додик поново понизио и себе и Народну скупштину РС, оцјењујући да су Додик и СНСД легализовали “Инцков закон”.

Недосљедно

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да су закључци НСРС пуни контрадикторности и недосљедности.

- У првом закључку кажу да је “Инцков закон” још на снази, а са тим и закључци који кажу да нема услова за одлучивање у институцијама БиХ, а онда у десетом кажу да посланици, министри и члан Предсједништва БиХ при одлучивању треба да уважавају закључке Народне скупштине, Владе РС и предсједника РС. Па зар нисмо рекли да нема одлука док се ван снаге не стави наметнути “Инцков закон” - пита Нешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана