Посебна сједница Народне скупштине 11.11. у 11 часова

Д. М.
Посебна сједница Народне скупштине 11.11. у 11 часова

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о само једној тачки дневног реда тачка -Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права РС заказана је за 11.новембар са почетком у 11 часова.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић оцијенио је да ће посебна сједница бити представа за јавност од које нико неће имати користи.

- Та сједница неће поправити односе ни у РС, ни на нивоу БиХ, већ ће продубити кризу. Главни кривци за кризу су Милорад Додик и СНСД и посебна сједница ће бити једна врста покајања СНСД-а за све пренесене надлежности које су потврдили у парламентарној процедури. Они су требали и то им предлажем да доведу црквене великодостојнике, па да се исповиједе и покају за то што су урадили - рекао је Станић.

Он је додао и да тема посебне сједнице неће бити декларација СДА која је спорна за СДС, али која све мање постаје камен спотицања између СНСД-а и СДА.

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је објаснио да се материјал за сједницу односи на незаконите интервенције на Устав БиХ и умањивање важности РС, те обавезе институцја РС да стану у одбрану владавине права и Дејтонског споразума.

- Посланицима ће се у функцији српског члана Предсједништва БиХ обратити Милорад Додик - рекао је Жунић.

Он је истакао да је заказивање посебне сједнице планиран процес, додајући да ће се током расправе споменути декларација СДА, али не као документ већ као дио екстремне агенде бошњачке политике и модел промјене дејтонске структуре - рекао је Жунић, додајући да ће закључци бити производ скупштине расправе.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало оцијенио је да није било потребно заказивати посебну сједницу, јер се тиме дао незаслужени значај СДА и њеној декларацији

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана