Порески дуг највећих дужника 745 милиона

Марина Чигоја
Порески дуг највећих дужника 745 милиона

Бањалука - Пореска управа Републике Српске објавила је јуче списак највећих пореских дужника чији је доспјели ненаплаћени дуг на крају фебруара износио око 745 милиона марака.

Дужници

На списку се нашло 700 правних лица, 210 предузетника и 140 физичких лица са највећим неизмиреним пореским обавезама.

Занимљиво је да се међу највећим пореским дужницима у Подручном центру Бањалука налазе и три физичка лица чија дуговања прелазе милион марака, те чак десет физичких лица чија су дуговања већа од 100.000 марака.

Највећи дужник међу физичким лицима је Војкан Стефановић из Лакташа који за порез дугује 2,4 милиона марака, а слиједе га Боран Малешевић из Бањалуке са дугом од 1,8 милиона и Горан Каралић из Градишке од којег порезници нису наплатили 1,1 милион КМ.

Када су у питању правна лица највећи дужник у Српској је требињски "Новотекс" који је у стечају са неплаћених 50,4 милиона марака пореза.

Друге по висини дуга су "Шуме РС" са дугом од 20,7 милиона марака, а слиједе Клинички центар Источно Сарајево са 16,7 милиона и "Дарко-продукт" из Лакташа са 14,7 милиона КМ.

“Фамос” из Источног Сарајева дужан је 11,9 милиона КМ, “Добојпутеви” 11,7 милиона, “Балкал” из Бањалуке који је у стечају има 11,3 милиона неизмирених пореских обавеза, а Прехрамбена индустрија “Сава” из Бијељине, која је такође у стечају дугује 11,1 милион КМ.

Предузеће “Маглић холдинг” из Фоче у стечају дугује 9,8 милиона КМ, “Екстра трговина” из Лакташа 9,5 милиона, “Компанија Кушљић” из Брода 9,4 милиона, “Жељезнице РС” 9,2 милиона, а “Фамос коран” из Пала у стечају нешто више од девет милиона КМ.

У Подручном центру Бањалука највећи дуг имају правна лица од којих Пореска управа потражује 208,3 милиона КМ, предузетници су дужни нешто више од два милиона, а физичка лица 9,7 милиона КМ.

Правна лица су највећи дужници и у Подручном центру Приједор са неплаћених 56,7 милиона КМ, предузетници су дужни 1,5 милиона, а физичка лица 220.302 марке.

У Подручном центру Добој правна лица дугују више од 99 милиона КМ, предузетници 1,1 милион, док највећи дужници код физичких лица дугују укупно 132.896 КМ.

Подручни центар Бијељина од правних лица није наплатио 55,6 милиона КМ, предузетници су дужни 792.878 марака, а физичка лица 162.974 КМ, док у Подручном центру Зворник правна лица дугују 70,6 милиона, предузетници 423.589, а физичка лица 220.267 марака.

Највећи дужници међу правним лицима у Подручном центру Источно Сарајево дугују 132,1 милион марака, предузетници 632.278, а физичка лица 75.094 марке.

Дуговања пореских обвезника правних лица у Подручном центру Требиње износе 104,1 милион КМ, предузетника 683.886 марака, док физичка лица дугују 156.814 КМ.

Наплата

Предсједник Одбора за финансије и буџет Народне скупштине РС Урош Гостић поздравио је објаву списка највећих пореских дужника оцијенивши да би то могло да допринесе повећању наплате.

- Добро је што је тај списак објављен. Сигурно је да ту има предузећа која своје обавезе могу измирити. Наравно, има и оних који су у тешкој ситуацији и који неће моћи то да испоштују, али према њима су чињени и вјероватно ће се и у будућности чинити одређени уступци - рекао је Гостић.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да је оволики износ дуга посљедица вишегодишњег нагомилавања и одгађања плаћања обавеза.

- Недопустиво је да су они који спроводе закон дозволили да се дуг толико нагомила. Гледање кроз прсте дужницима директно угрожава њихову конкуренцију и ставља у потпуно неравноправан положај оне који уредно измирују све своје обавезе - нагласио је Хасић.

Он је оцијенио да ће објава списка највећих дужника сигурно допринијети већој наплати, али ће тај проблем још дуго бити отворен.

- Очекивања су, према ономе што смо видјели у сусједним земљама, да ће половина дужника почети да плаћа своје обавезе јер су свјесни да ће други привредници избјегавати пословање са њима. Друга половина ће вјероватно и даље наставити са неплаћањем својих обавеза - казао је Хасић.

Стечај

Списак открива да је велики број предузећа која дугују за порез у стечају, што отежава наплату.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић раније је рекла да је у стечајним поступцима просјек наплате дуговања око десет одсто укупног дуга.

Хасић је истакао да је мала вјероватноћа да ће дуг од предузећа у стечају икада бити наплаћен.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана