Помјерања и на локалном нивоу: Ћосић остаје градоначелник, Стевановић није сигуран

Ведрана Кулага Симић
Помјерања и на локалном нивоу: Ћосић остаје градоначелник, Стевановић није сигуран

БАЊАЛУКА - Више од трећине политичара који су на овим изборима обезбиједили директан мандат у Народној скупштини РС већ је на функцијама у локалним парламентима, па ће морати да се одлуче да ли ће остати у одборничким или ће се преселити у посланичке клупе.

У републичком парламенту има мјеста за 83 посланика. Њих 60 директно на изборима бирају грађани, а 20 столица се попуњава са компензационих листа које је састављао страначки врх, а на којима су исти кандидати који су били и на редовним листама, али им је тако сигурнији мандат, без обзира на број освојених гласова. 

Када су објелодањене кандидатске листе странака за Народну скупштину, било је јасно да странке у ту изборну трку углавном шаљу провјерена имена и то махом оне кадрове који су градоначелници/начелници или одборници у локалним скупштинама.

Прелиминарни и непотпуни подаци о изборним резултатима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ показују да су управо они приграбили највише од 60 мандата која воде директно у републички парламент. Због тога ће, а имајући у виду републичке прописе, морати одлучити на којој позицији ће  остати, односно да ли ће вратити мандат који су освојили 2. октобра ове године и препустити га страначким колегама који су били иза њих на листама 2020. године када су одржани локални избори или ће се одрећи функције коју тренутно обављају.

Мандате су освојили, између осталих, градоначелници Лакташа, Бањалуке, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева, те начелници Прњавора и Источне Илиџе. Већина “спорних” још не жели да спекулише о томе гдје ће наставити своју политичку каријеру, правдајући то чињеницом да још нису познати пуни изборни резултати, али има и оних који већ знају на коју ће страну.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић (СНСД) потврдио је за “Глас” да остаје на тој позицији и ће мандат препустити сљедећем са листе по резултату, а његов страначки колега Зоран Стевановић, који је такође освојио директан мандат, каже да није одлучено да ли ће остати у фотељи градоначелника Зворника или иде у републички парламент.

- Сачекаћемо верификацију резултата. До тада ћемо разговарати и у оквиру Градског одбора, те са врхом СНСД-а. Можда је и вријеме да се повучем са позиције градоначелника, посебно ако се има у виду да су СНСД у Зворнику и Градска управа изњедрили особу која може да ради овај посао и боље од мене - поручио је Стевановић за “Глас”.

Директну улазницу за НСРС на изборима добио је и Милан Касаповић, који је одборник СДС-а у Теслићу. За “Глас” каже да чекају коначне резултате, али да је извјесно да ће одређених промјена бити.

Функционер ПДП-а Славиша Марковић потврдио је за “Глас Српске” да ће прихватити освојени посланички мандат на протеклим изборима и тако се вратити у скупштинску салу у Бањалуци, а одрећи се мандата одборника у бијељинском градском парламенту.

- Прихватам мандат у Народној скупштини, а на моју столицу у локалном парламенту у Бијељини ће неко други из ПДП-а - рекао је Марковић.

Досадашњи подаци ЦИК-а БиХ показују да је директан мандат изборило и 16 актуелних народних посланика, те четири министра. Осим тога, у клупе би требало да се врате, под условом да прихвате мандате, и добро позната имена као што су Миланко Михајилица (ПДП) и Лука Петровић (СНСД).

У новом сазиву републичког парламента позиције су, за сада, обезбиједили СНСД, СДС, ПДП, СП, ДЕМОС, Уједињена Српска, НПС, листа за Правду и ред Небојше Вукановића и бошњачки блок. Парламентарне странке би требало да буду још и ДНС Ненада Нешића и СПС Горана Селака, који мандате чекају са компензационих листа.

Криза персоналитета

Социолог и политички аналитичар Драго Вуковић истакао је за “Глас” да је и овај изборни циклус потврдио феномен кризе политичког персоналитета, те да је чињеница да се локални функционери кандидују за опште изборе док су на позицијама за које су већ изгласани.

- Није спорно да се кандидују за републичке, посланичке позиције, али је проблем што их 99 одсто неће, ако освоје мандат у Скупштини, напустити начелничка ни градоначелничка мјеста - казао је раније Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана