Покренута истрага послије притисака из “Меморијалног центра Сребреница”: Тужилаштво БиХ ударило на медије из Српске

Дарко Момић
Покренута истрага послије притисака из “Меморијалног центра Сребреница”: Тужилаштво БиХ ударило на медије из Српске

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ формирало је предмет и отворило истрагу на основу притиска и пријава “Меморијалног центра Сребреница” да су медији у Српској открили идентитет заштићеног свједока који је тврдио да је премијер Српске Радован Вишковић учествовао у дешавањима у Сребреници и око ње у јулу 1995. године.

Под истрагом је и портал нашег листа од кога Тужилаштво БиХ због постојања основане сумње да је почињено кривично дјело “Откривање идентитета заштићеног свједока” из члана 240. Кривичног закона БиХ тражи да достави податке о аутору текста, уреднику ДЕСК-а и главном и одговорном уреднику портала. Подсјећамо, у поменутом тексту се наводи да је “заштићени свједок М-16 на основу чијег исказа су сарајевски медији покренули хајку против предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића због наводног учешћа у дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године је Д. В. (пуно име и презиме познато редакцији) из Милића који нема никакав кредибилитет”.

Бањалучки адвокат Александар Јокић сматра да, будући да је ријеч само о иницијалима и мјесту становања, без других податка који би могли открити идентитет лица, није откривен идентитет лица.

 - Просјечни читалац “Гласа Српске” не може идентификовати лице на основу тих података, односно идентитет лица се на тај начин не може сазнати - сматра Јокић.

Поред тога, Јокић проблематизује и члан 240. КЗ БиХ према коме је већа запријећена казна за неоткривање извора информација, него за откривање идентитета заштићеног свједока или неког другог тајног податка.

- Члан 240. став 5. КЗ БиХ односи се на починиоца дјела који поред откривања идентитета или информација, одбије да надлежним органима открије како је сазнао за идентитет или податке. Према том члану, починилац је дужан да открије одакле му подаци, што је дискутабилно из угла права осумњиченог да се брани ћутањем, јер би хипотетички, осумњичени који се брани ћутањем, тиме починио квалификовани облик дјела из истог члана закона, а за које је прописана знатно тежа казна, што је својеврсни апсурд - каже Јокић.

Предсједник Удружења новинара РС Милорад Лабус каже да свако предизборно вријеме са собом доноси нови сукоб владајућих странака у циљу укрупњавања националног бирачког тијела.

- Протекли рат је најопробанији начин и тематика за паљење масе и само је питање пред сваке изборе која ће тема донијети пожар који траје, док се не затворе биралишта. Сматрам да ће као у причи о домаћинима и флаши ракије и овај пут “крчма” остати на некаквом заштићеном свједоку, који је у ладици чекао, као колатерална хепо коцка да запали ватру баш у право вријеме. Све у свему, опет ће се трести гора, а родити се ништа - каже Лабус, коментаришући потез тужилаштва.

Подаци

У тексту под називом “Глас Српске открива: Исказ свједока који оптужује Вишковића одбачен још прије 13 година, јер није истинит” који је споран Тужилаштву БиХ наводи се да сви становници Милића и околних мјеста знају о коме се ради. Међутим, нигдје се на наводи његово име или презиме, нити било какви други лични подаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана