Поклон који редовно изостаје - 13. плата

 Маријана Миљић Бјеловук
Поклон који редовно изостаје - 13. плата

БАЊАЛУКА - Док се и у периоду кризе 13. плата у европским земљама не доводи у питање, радницима у Српској то је само пусти сан, јер тек ријетки срећници на крају године буду награђени тим поклоном.

Тога су свјесни и у пословној заједници Српске гдје признају да немају навику да с тим обрадују запослене, јер је, како кажу то само поклон који се не рачуна у примања радника.

Наводе да немају податак колико послодаваца у Српској ипак своје запослене обрадује 13. платом.

- Њих је свакако мали број. Нисмо се борили у току ове године да уведемо 13. плату већ да оне расту. Плате су повећане онолико колико су послодавци могли. Немамо ми ту навику да исплаћујемо 13. плату - наводи први човјек Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић.

Нагласио је да њихова пословна политика иде у правцу да је боље повећати плату, него исплатити још једну на крају годину поред редовне.

- Ја сам изабрао да не уводим 13. плату него да повећам плату. Ми имамо перцепцију да је то поклон, а поклон се не рачуна у плату - казао је "Гласу Српске" Тривић, који је и власник "Крајина класа" и ланца пекара "Мања".

Ни представници права радника немају податке да ли и ко од послодаваца у Српској исплаћује 13. плату.

- Послодавци су тражили да та плата буде ослобођена пореза и доприноса, али то је само изговор да ту плату не дају запосленима - навео је предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, Данко Ружичић.

Синдикалисти наводе и да је велики број послодаваца који у складу са оствареном добити могу да исплаћују и радницима поменуту плату, али да једноставно не желе и неће.

- Драже им је да тај новац држе у каси, него да награде оне који су им то и зарадили. Не одричу се они добити ни по коју цијену - наводе синдикалисти.

У Синдикату металске индустрије и рударства РС наводе да у овој области плату исплаћује само компанија "Алумина" из Зворника.

- Та плата је стимулација и дјелује позитивно на раднике. Посебно у овом времену када имамо велику стопу инфлације због чега је потрошачка корпа знатно повећана. С друге стране, раст најниже плате али и осталих није пратило поскупљења којима смо изложени свакодневно тако да би 13. плата дошла и више него добро - рекао је "Гласу Српске" предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, Раденко Смиљанић.

Ову плату претходних година радницима је исплаћивао и Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" из Теслића, а да ли ће та традиција бити настављена и ове године биће одлучено на састанку који би требало да буде одржан до краја седмице.

 

Просјек

Према посљедњим подацима Завода за статистику РС, просјечна плата исплаћена у новембру износила је 1.211 марака. Највећа просјечна плата исплаћена је у подручју информација и комуникација и износила је 1.577 марака, а најмања у грађевинарству и то свега 875 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана